De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gas 26 Sep3 OktElektriciteit26 Sep 3 Okt
TTF Daggas36.9439.08Base Nov 2492.3989.28
TTF Nov 2438.3639.91Peak call 2591.2891.32
TTF call 2537.7739.27Base call 2585.4884.97

In de bovenstaande tabel is te zien dat de gasprijzen afgelopen weken zijn gestegen. Met name bij de korte termijn periodes is de stijging goed te zien. Zo werd het Q1’25 contract vorige week nog verhandeld rond de 37,1 ect/m3, en staat deze momenteel alweer rond de 39,0 ect/m3. Naarmate er steeds verder in de toekomst wordt gekeken zien we dat de prijsverandering steeds verder afneemt en CAL’27 nagenoeg gelijk is aan vorige week. De stijging die twee weken geleden is ingezet heeft dus afgelopen week ook nog doorgezet.

De Aziatische LNG premie t.o.v. Europa was afgelopen week even gedaald nadat die in september weer was gestegen. De oorzaak hiervan was het stimuleringspakket van de People’s Bank of China als reactie op de zorgen over de economische groei van China. Echter, als gevolg van de geopolitieke spanningen en een tyfoon vlakbij Taiwan neemt de premie toch weer toe.

Oorzaken voor de toegenomen gasprijs van afgelopen week hebben te maken met een kouder dan verwacht einde van september, en daardoor een hoger gasverbruik. Hier bovenop komt ook dat de verwachtingen voor de temperatuur in oktober zijn bijgesteld. Waar men er eerder vanuit ging dat oktober aan de warme kant zou beginnen, is de verwachting nu dat de temperatuur tussen de 1 en de 3 graden Celsius onder het seizoengemiddelde zal zijn. Deze ontwikkeling ligt ook in lijn met de aanzienlijke kans op La Niña die voor de periode oktober-december rond de 80% ligt.

Daarnaast is Israël op 1 oktober Libanon binnengevallen d.m.v. een grondoffensief, en als reactie hierop heeft Iran luchtaanvallen op Israël uitgevoerd. Dit alles vergroot de spanningen in het gebied, en daarmee ook de zorgen over de leveringszekerheid vanuit de Israëlische gasvelden. Deze gasvelden voorzien omliggende landen die bij en tekort elders op zoek zullen gaan naar gas. Hierbij zal de internationale vraag naar gas dus verder toenemen. Als gevolg van deze ontwikkelingen steeg de gasprijs.

De EPEX-sportprijzen van afgelopen week verschilden per dag. De hoogste uurprijzen werden nog wel waargenomen in de ochtend- en avonduren, echter waren de uren in de middag en ’s nachts nogal afwijkend. Waar deze uren de ene dag rond de 0 €/MWh zaten, waren ze de andere dag een stuk hoger. Ter indicatie, de baseload prijzen lagen afgelopen week tussen de 20 €/MWh en 96 €/MWh. Deze wisselvalligheid wordt o.a. veroorzaakt door de afname van de productie van zonne-energie vanwege de vele bewolking. De verwachting is dat dit aankomende week ook zo blijft.

De vraag naar gas zal in de aankomende week gaan toenemen door de verwachte koudere temperaturen dan van de afgelopen weken. Daarnaast wordt ook verwacht dat tussen 5 en 15 oktober, 5 LNG schepen aan zullen komen in de Nederlandse terminals. Hiermee wordt geanticipeerd op de verwachte toenemende vraag naar gas.
Daarnaast is het nieuwe gasjaar afgelopen dinsdag begonnen. Deze periode staat normaliter bekend om de wat volatielere gasprijzen.

Ook is het orkaanseizoen in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied momenteel in volle gang. Dit kan op momenten leiden tot een tijdelijke stop van de LNG toevoer omdat de fabrieken in dat gebied vanwege een storm de deuren tijdelijk moeten sluiten of omdat transport dan simpelweg niet mogelijk is. Wanneer dit gebeurd zou dit een trigger kunnen zijn voor een (tijdelijk) hogere gasprijs.