De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Tesla Battery Day 2020

We hebben er even op moeten wachten, maar afgelopen week was Tesla Battery Day 2020 een feit. Wat betekent dit voor de reis naar duurzame mobiliteit? Tesla kondigt aan een nieuwe cel te gaan produceren met 16% meer range en 56% minder kosten. Vooral dat laatste is een belangrijk aspect. Inschatting is dat de huidige batterijtechniek al sinds begin dit jaar onder de 100 dollar per kWh ligt. Wanneer dit gehalveerd wordt zou er een EV voor de prijs van een Polo op de markt gezet kunnen worden. Dit en andere ontwikkelingen zorgen voor competitie, wat weer een impuls geeft aan
EV rijdend Nederland.

Centrales in onderhoud

Ook deze week zijn er een aantal centrales nog in onderhoud en zijn er storingen geweest bij de operationele centrales, wat effect heeft op de stabiliteit van het net. Tennet heeft daarom deze week op een aantal momenten noodvermogen in moeten zetten. Daarnaast was er vooral begin deze week nauwelijks opwek uit windenergie. Daardoor fluctueerde deze week de APX sterk, met op dinsdag een piek van net onder de 200 eur/MWh, maar werd aan het einde van deze week wat stabieler, zo rond de 35 eur/MWh.

Transportcapaciteit

De ACM gaf deze week te kennen dat het tekort aan transportcapaciteit nog 5 tot 10 jaar aanhoudt. Ondanks dat we een van de beste netwerken hebben van de wereld wordt de druk op het netwerk komende jaren hoger omdat steeds meer projecten rondom energietransitie opgeleverd worden. Bijvoorbeeld het aansluiten van grote zonneparken die veelal in dun bevolkte gebieden liggen, terwijl de afname juist plaatsvind in dicht bevolkte gebieden. Daarnaast is de netbeheerder verplicht om het zonnepark op piekvermogen aan te sluiten, terwijl dit gedurende het jaar slechts op enkele uren daadwerkelijk gehaald wordt. De druk op deze capaciteit zal naar verwachting nog verder toenemen omdat verwarming op gas komende jaren wordt gereduceerd en rijden op elektriciteit (mede door de recente subsidieregelingen) komende jaren toeneemt.

Vooruitblik komende weken

Voor komende week is de verwachting dat de temperatuur iets onder het gemiddelde zal blijven. Daarnaast is de verwachting dat het aanbod uit windenergie voldoende zal zijn. Op donderdag 1 oktober start het nieuwe gasjaar. Dit zorgt waarschijnlijk vanaf 5 oktober voor wat prijsbeweging.