De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gas 12 Sep19 SepElektriciteit12 Sep 19 Sep
TTF Daggas36.3634.37Base Okt 2478.0072.04
TTF Okt 2435.2033.08Peak call 2589.5686.37
TTF call 2536.8334.69Base call 2584.0480.21

Door een redelijke balans op de gasmarkten, waarbij vraag en aanbod grotendeels gelijk opgingen, daalden de prijzen van gas op zowel de termijnmarkt als de spotmarkt. Nu de onderhoudswerkzaamheden aan de verschillende gasproductiefaciliteiten in Noorwegen zijn afgerond neemt het aanbod van Noors gas weer toe. Wel is het zo dat Gassco (operator van Noors gas) enkele additionele ongeplande onderhoudswerkzaamheden heeft gemeld, maar deze lijken te weinig impact te hebben om de gasprijzen te laten stijgen. De verwachting dat de temperaturen de komende weken mild zullen zijn heeft eveneens een positief effect op de gasprijzen, omdat de vraag naar gas voor verwarming hierdoor nog beperkt is. Op dit moment zijn ook de gasopslagen in de EU voor ruim 93% gevuld.

Op de LNG-markt lijkt de vraag vanuit Japan te gaan toenemen. Op dit moment is er daar sprake van een hittegolf, waardoor extra gas nodig is om het land van voldoende elektriciteit te voorzien. Dit zorgt ervoor dat er op de spotmarkt voor LNG in Azië meer wordt betaald dan in Europa. 

In Duitsland is deze maand een LNG-terminal in gebruik genomen waar ook (kleine) schepen geladen kunnen worden met LNG dat in de haven ligt opgeslagen. Doel hiervan is om ook Noord-Europa te kunnen voorzien van kleinere ladingen LNG en daarmee in dit gebied de leveringszekerheid te vergroten.

Ook de CO2-prijzen zijn de afgelopen week verder gedaald. Deze daling is nog steeds het gevolg van de minder goede verwachtingen van de economische ontwikkelingen in landen als Duitsland. Ook speelt mee dat er op dit moment minder elektriciteit geproduceerd wordt met gas en kolen. Afgelopen maandag (16 september) daalde de prijs van CO2 zelfs tot het laagste niveau sinds 11 april van dit jaar.

Door de dalingen op de gas- en CO2-markten was er ook ruimte voor de elektriciteitsprijzen om te dalen. Door de sterk dalende prijzen voor levering op de korte termijn zijn in Frankrijk diverse kerncentrales afgeschakeld. Hierdoor kan er brandstof bespaard worden, omdat er genoeg aanbod vanuit hernieuwbare bronnen is. Voor de komende weken is de verwachting voor Noordwest-Europa dat er meer wind zal zijn dan gemiddeld voor de tijd van het jaar en dat het weer mild zal zijn. Daardoor kunnen de prijzen op de korte termijn verder dalen.

Dinsdag 17 september presenteerde EC-voorzitter Ursula von der Leyen de nieuwe Europese Commissie. In deze commissie is onder andere een rol weggelegd voor Wopke Hoekstra, hij is verantwoordelijk voor de portefeuille Klimaat. De commissie heeft zich ten doel gesteld om de Europese industrie competitiever te maken, zonder daarbij de klimaatdoelen uit het oog te verliezen. Een belangrijke basis hiervoor is het vorige week gepresenteerde rapport van Draghi, voormalig premier van Italië, dat hij heeft opgesteld in opdracht van Von der Leyen. Het rapport maakt duidelijk wat er in de EU allemaal moet gebeuren om onder andere de Europese welvaart op peil te houden. Focus ligt hierbij vooral op de industrie en innovatie.