De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Chevron
Chevron

Afgelopen week

Gas 7 Sep14 SepElektriciteit7 Sep14 Sep
TTF Daggas31.6036.30Base Okt 2390.1895.50
TTF Okt 2332.7735.50Peak call 24136.20139.0
TTF call 2451.3050.80Base call 24121.70123.0

Opnieuw uitstel Noors onderhoud.

Afgelopen vrijdag (8 september) is naar buiten gekomen dat de staking bij Chevron LNG was gestart. Chevron Corporation is één van de grootste aardolie- en gasconcerns van de wereld. Chevron is goed voor circa 5% van de wereldvoorraad voor LNG. Het grootste deel van het Australisch LNG wordt geleverd aan Japan, Zuid-Korea, China en Taiwan. Op korte termijn heeft de staking tot meer volatiliteit van de spotprijzen gezorgd. Vrijdag 8 september steeg de prijs bijvoorbeeld met 14 procent. Echter viel de impact van de staking op de gasprijzen tot op heden mee vergeleken de situatie van een aantal weken geleden. De duur van de staking zal cruciaal zijn voor de impact die deze staking op de LNG markt heeft op de langere termijn. Werknemers van Chevron hebben, na de staking op vrijdag, aangegeven dat de escalatiestap een 24-uurs staking zal zijn voor meerdere dagen. Volgende week vrijdag (22 september) vinden nieuwe onderhandelingen plaats.

Netbeheerder Gassco heeft aangekondigd dat het groot onderhoud dat plaatsvindt op het Noorse Troll gasveld is uitgesteld tot 14 september. Dit is de achtste keer dat dit onderhoud is uitgesteld. Dit gasveld is goed voor 125 miljoen m3 op dagbasis. De ongeplande werkzaamheden op het Visund gasveld, die afgelopen dinsdag zijn begonnen, zijn afgerond. Het Aasta Hansteen veld blijft echter in onderhoud waardoor een circa 26 miljoen kuub per dag minder de op gasmarkt zal verschijnen. Deze werkzaamheden zorgen voor een verminderde productie van ruim 200 miljoen m3 op 13 september en 110 miljoen m3 op 14 september. De verwachting is dat ook in de komende dagen steeds meer capaciteit terug zal komen. Per  18 september zou het nog neer moeten komen op een vermindering van 68 miljoen m3.

Het warme zomerweer van de afgelopen week is terug te zien aan de spotprijzen. De EPEX-uurprijzen doordeweeks overdag schommelde gemiddeld tussen de 70-180 €/MWh. Een stuk grotere schommelingen dan afgelopen week. Maandag (11 september) was er ’s avonds tussen 20:00 en 22:00 een EPEX prijs te zien van meer dan 460 €/MWh. Er waren diverse kabelverbindingen met Scandinavië niet of gedeeltelijk beschikbaar, waaronder de verbinding tussen Nederland en Noorwegen en Duitsland en Zweden.

Een belangrijke factor bij deze hoge EPEX-prijs is het aanbod van wind. De afgelopen week is het aanbod in wind flink gedaald waardoor de EPEX-prijzen op hoog niveau bleven, dit is ook terug te zien in het aantal negatieve EPEX-uren de afgelopen week. Daarnaast is er een hoge vraag naar elektriciteit door de hoge temperaturen, het airco effect. Achteraf viel het die maandagmiddag mee, dit kan zijn door minder vraag dan verwacht of een hogere levering dan verwacht. Het zomerweer van de afgelopen week lijkt na dit weekend te eindigen. Dit weekend worden temperaturen verwacht van gemiddeld 25 graden en in de loop van volgende week worden lagere temperaturen en meer regen verwacht. Dit zal impact hebben op de volatiliteit van de EPEX-prijzen.

Tot en met dit weekend blijft het zonning met temperaturen boven de 20 grade. Na dit weekend zakken de temperaturen en wordt meer wind en regen verwacht. Baseload elektriciteit voor komend weekend handelt net onder de 80 €/MWh, volgende week worden prijzen rond 75 €/MWh verwacht.
De wereldwijde gas markt is onzeker door de (ongeplande) werkzaamheden in Noorwegen en het verloop van de staking bij Chevron Australië.

Bovendien kwam afgelopen woensdag een bericht dat er al een week geen LNG schip is geladen in de Amerikaanse Freeport terminal. Ondanks dat de markt minder nerveus reageert op berichten dan een aantal weken geleden zal de volatiliteit blijven zolang er onduidelijkheid blijft.
De LNG aanvoer naar Nederland blijft ondanks alles op niveau. Er worden nog 7 LNG schepen verwacht voor 20 September.         

Op opwaartse druk op de steenkool en olieprijzen lijkt aan te houden. De productie van olie blijft ver achter de vraag van de markt. Gezien OPEC naar buiten heeft gebracht dat de vraag in het vierde kwartaal van dit jaar nog meer toe zal nemen, kan deze prijsdruk aan blijven houden.

Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.