De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Parijs

Terugblik op de afgelopen week

Op de APX markt waren de prijzen deze week stabiel. De piekprijs zat de gehele week rond de 40 euro/MWh. Alleen op maandag was dit wat hoger, toen lag de prijs rond de 50 euro/MWh.

Op de TTF-daggas markt zien wij een flinke daling. Vooral in het tweede deel van de week was de prijs heel laag. De prijs was zo laag omdat enkele partijen teveel hadden ingekocht voor september en vervolgens werden gedwongen dit te verkopen. In het weekend liep de gasprijs wel even wat op.

Op de lange termijn was het dinsdag en woensdag hectisch. In Frankrijk was er dinsdagochtend inspectie bij een aantal kerncentrales en hieruit beek dat er in de centrales onderdelen zitten die niet aan de vereiste standaarden voldoen. Dit gaat naar schatting om 34 kerncentrales waarbij de kans aanwezig is dat zij de komende maanden geen/minder capaciteit kunnen leveren. Daarnaast werd dinsdagmiddag bekend gemaakt dat de gaswinning in Groningen wellicht vervroegd zal stoppen. Dit zal dan al in 2022 zijn en niet in 2030. Het limiet wat zij tot die tijd mogen winnen zal 12 miljard m3 zijn en ook dat is minder dan verwacht. Dit zal betekenen dat het gasveld alleen op hele koude winterdagen zal bijspringen.

Beide ontwikkelingen zorgden dinsdag voor een prijsstijging op de markt, wat leidde tot een paniek koopgolf. Dit trok de prijzen van elektra en gas nog meer omhoog, de steenkool prijs en de CO2-emissierechten stegen ook mee. Woensdag was de markt erg zenuwachtig.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Wij verwachten dat de prijzen op niveau zullen blijven, alleen ondanks de onzekerheid die er nu op de markt is.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn weten wij niet zo goed wat we kunnen verwachten. Dit komt door uitspraken van het Europese Hog, die heeft gezegd dat de gasstromen vanuit Rusland via de OPAL pijplijn naar Duitsland gehalveerd moeten worden. Daarnaast is er ook onzekerheid door de gastransportovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne. De huidige overeenkomst loopt per 31-12 af en de onderhandelingen zijn nog gaande, wat zorgt voor onzekerheid. De prijzen zijn hard opgelopen door de Franse centrales en daar hopen we de komende dagen meer duidelijkheid over te krijgen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt verwachten wij stabiele prijzen. De temperaturen zullen komende week enkele graden boven het normale van deze periode van het jaar liggen. Dit in combinatie met het rustige weer, zal zorgen voor stabiele prijzen.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn elektra weten wij niet zo goed wat we kunnen verwachten voor de prijzen.