De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Potentiële staking in Australië

In de afgelopen twee weken heeft de dreiging van stakingen bij verschillende Australische LNG-faciliteiten de gasprijzen beïnvloed. Vóór de aankondiging van stakingsmogelijkheden lagen de prijzen tussen 25 en 30 €ct/m3 voor september-termijncontracten. Sindsdien zijn de prijzen voor korte termijncontracten met 10 tot 15 €ct/m3 gestegen.

Op 22 augustus stegen de gasprijzen sterk, met een prijsstijging van ruim 60% voor het septembercontract. Er werd later een principeakkoord bereikt met het grootste Australische olie- en gasbedrijf, wat leidde tot lagere prijzen in de korte termijncontracten. Nervositeit blijft echter bestaan, aangezien vakbonden dreigen met stakingen bij Chevron’s Gorgon en Wheatstone locaties als er geen overeenkomst wordt bereikt over betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Dit heeft geleid tot een 8% prijsstijging voor septembergas.

De stakingsdreiging viel samen met het Noorse onderhoud aan gasinstallaties, wat leidde tot volatiliteit op de markt. Prijsschommelingen van vijf cent of meer waren gebruikelijk, zowel omhoog als omlaag. Het Noorse onderhoud nadert zijn hoogtepunt, wat de gasproductie vermindert. De vulgraad van Nederlandse gasopslagen is hoog, maar er was recentelijk een onttrekking van gas vanwege verminderde Noorse aanvoer en verhoogde export naar België en Duitsland.

Prijsbewegingen voor lange termijn gascontracten zijn minder groot en tonen een lichte opwaartse trend sinds juli. Voor de komende week wordt rustig nazomerweer verwacht, met weinig verwachte uitschieters in elektriciteitsprijzen. De gasprijsontwikkeling blijft onzeker vanwege Noors onderhoud en stakingsdreigingen bij Chevron. De prijsvolatiliteit wordt naar verwachting voortgezet.

Kortom, stakingsdreigingen, Noors onderhoud en onzekerheid op de gasmarkt hebben geleid tot prijsschommelingen en blijven de markt beïnvloeden.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.