De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate
Gas 23 aug29 augElektriciteit 23 aug29 aug
TTF Daggas36.0438.77Base Sep 2485.6687.70
TTF Sep 2436.5838.60Peak call 2596.2599.63
TTF call 2539.5640.44Base call 2591.7693.10

De afgelopen week nam de spanning iets af, waardoor de prijs van de maandvooruit-contracten en andere leveringsperiodesstabiel bleven. Toch zien we dat zodra de onrust weer wat toeneemt, zoals de afgelopen dagen waarbij er Russische aanvallen op diverse energievoorzieningen in Oekraïne waren, de prijzen direct weer stijgen. De afgelopen dagen was dat het geval, waarbij ook gepland groot onderhoud aan de Noorse gasinfrastructuur een belangrijke rol speelde. Dat onderhoud zal enkele weken gaan duren.

Doordat er tijdelijk minder gas beschikbaar is vanuit Noorwegen kunnen verstoringen in het gasaanbod moeilijker opgevangen worden dan wanneer normaal gesproken de Noorse gasvelden volledig beschikbaar zijn. Dinsdag 27 augustus maakte de Noorse gasnetbeheerder Gassco daarnaast bekend dat er begin september extra onderhoud moet plaatsvinden. Al met al zorgt dit ervoor dat het Noorse gasaanbod daalt tot het laagste niveau sinds een jaar.

Inmiddels zijn de Europese gasopslagen wel goed gevuld. Op Europees niveau is de vulgraad op dit moment 92%. De Europese doelstelling om een vulgraad van 90% te hebben bereikt op 1 november is daarmee ruim twee maanden eerder gehaald. In Nederland is de vulgraad op dit moment nog 89%, waardoor ook hier de doelstelling wel gehaald zal worden. Op de LNG-markt is er nog steeds sterke concurrentie vanuit Azië. Mede door de verhoogde vraag naar elektriciteit voor koeling is er in dit werelddeel een verhoogde vraag naar gas om die benodigde elektriciteit op te wekken.

Ook de andere energiegerelateerde markten worden nog steeds gedreven door de bewegingen op de gasmarkten. Zo daalden afgelopen week de prijzen op de kolenmarkt mee met de gasprijs, ondanks logistieke problemen in Zuid-Afrika bij de export van kolen.

De termijnprijzen van elektriciteit bewogen met de gasprijzen mee. Op de spotmarkt waren de prijzen in het eerste deel van de maand augustus wat hoger dan op dit moment. Doordat de afgelopen week de wind is toegenomen daalden de uurprijzen, waarbij de prijzen regelmatig uitkwamen rond de 0 €/MWh of zelfs negatief waren. De verwachting voor de komende weken is dat er minder dan gemiddeld elektriciteit uit wind zal worden opgewekt en dat er juist bovengemiddeld veel elektriciteit uit zon zal worden opgewekt. Hierdoor zal de komende week de gemiddelde spotprijs naar verwachting weer wat gaan stijgen.