De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Op de korte termijnmarkt is het een wilde week geweest. Eind vorige week hadden de berichten over meevallend Noorse onderhoud, gunstig nieuws over de defecten aan een grote Australische LNG-fabriek en het nieuws dat er geen annuleringen meer op LNG-leveringen vanuit de VS worden verwacht, een grote invloed op de prijsvorming. Dit zorgde ervoor dat de dagprijzen voor gas en de september prijzen in een vrije val kwamen. Maandag steeg de prijs sterk, dit werd veroorzaakt door het Noorse onderhoud wat deze week richting haar hoogtepunt liep en de exportvolumes naar de UK en Europa lopen daarmee naar een dieptepunt. In Midden-Amerika en de zuidelijke staten van de VS moesten de LNG-fabrieken sluiten door de aangekondigde komst van Orkaan Laura. Woensdag was er plots veel minder wind en dat leidde ertoe dat de gascentrales fors bij moesten bijschakelen. De windkracht zal tot zeker eind volgende week beperkt zijn. Dit heeft ervoor gezocht dat zowel de elektra als gasprijzen voor het korte termijn zijn gestegen.

De TTF dagprijs ligt rond de 9 ct/m3, dit niveau hebben we sinds eind maart niet meer gezien. Ook op de APX-markt zagen we een flinke stijging, gisterenavond (donderdag) was de piek zelfs rond de 70/MWh. Dit lijkt een eenmalig verschijnsel geweest te zijn, want vandaag zou de uurprijs niet boven de 60 euro/MWh. De oorzaak van de schaarste ligt in Frankrijk: de prijzen zijn daar gelijk of hoger dan onze spotmarkt.

De lange termijn prijzen stegen mee met de korte termijn prijzen. De beweging omhoog werd veroorzaakt door de grondstofprijzen. De CO2-emissierechten stegen deze week met bijna 3 euro/ton. Donderdag ging de prijs omlaag, maar ondertussen is hij weer terug op dit niveau. De prijs gaat hard op en neer, traders en analisten hebben hier nog geen verklaring voor gevonden en wijten het aan speculatie.

De olieprijs wordt gesteund door de aankondiging van Orkaan Laura. De Brent olieprijs voor oktober 20 heeft de 46 dollar/vat geraakt en is weer langzaam gaan zakken. De daling van de steenkoolprijs is overgegaan in een stijging.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Het blijft rustig weer en er komt weer meer zon na het weekend. De komende dagen zijn met de verwachte buien nog behoorlijke onbalans spikes te verwachten.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Wij vinden de korte termijn gasprijzen onzeker. De markt is op zoek naar een nieuw evenwicht. Komende maandag is de zomervakantie over en zullen de meeste mensen weer aan het werk zijn waardoor de handelsvolumes zullen toenemen. Dan zal duidelijk worden of de gestegen prijzen een juiste reflectie van vraag en aanbod zijn of dat het het gevolg was van een onrustige handel op een dunne markt. Forse prijsbewegingen zijn bepaald niet uitgesloten.

Het onderhoud wordt in Noorwegen komende week afgebouwd, eind september zullen ze het werk pas afronden. De LNG-aanvoer naar Engeland zal drie scheeps landingen per week zijn in de komende weken en ook in de Gate-terminal verwachten wij vanaf komende week weer nieuwe vrachten. In Europa is de prijs minder gestegen dan in de VS waardoor het voor de Amerikaanse handelaren interessanter is om te exporteren naar Nederland.

Lange termijnmarkt

Voor het lange termijn weten wij niet zo goed wat we kunnen verwachten. De prijs van CO2-emissierechten kan dalen, waardoor alle prijzen mee dalen. De huidige speculaties kunnen de prijzen ook een stuk verder opdrijven. Het begin van het orkaanseizoen heeft sterke invloed op de prijs. De prijsstijging van elektriciteit is mede een effect van de prijzen in België en Frankrijk.

De gasopslagen in Europa zijn vergelijkbaar gevuld met deze periode vorig jaar en gezien het Noorse onderhoud is het vullen wel klaar voor dit jaar. De markt geeft signalen van normalisering na de terugval in de COVID-crisis en de overvloed op de gasmarkt. Hoe het verder gaat met de ontwikkelingen van COVID-19 en de economische gevolgen is nog altijd zeer onzeker.