De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Australië
Australië

Afgelopen week

Gas 3 Aug17 AugElektriciteit3 Aug17 Aug
TTF Daggas27.2034.60Base Sep 2381.3098.00
TTF Sep 2328.2037.10Peak call 24134.00144.00
TTF call 2448.5054.00
Base call 24123.00131.00

Potentiële staking in Australië.

De gas- en elektriciteitsmarkten waren de afgelopen weken volatiel, de zomerrust is hiermee voorbij. Door Noors onderhoud, een lage LNG toevoer en een mogelijke staking in Australië is de markt onrustig. De gasmarkt liet afgelopen week zelfs een stijging van circa 30% zien op dagbasis. Gezien er nog veel onduidelijkheid heerst over deze staking reageert de markt nerveus.           
Er zijn in totaal 14 geplande onderhoudsprojecten in Noorwegen wat het totaalaanvoer van gas in de periode van 15-31 augustus zal verminderen met 1.3 miljard m3. Begin september wordt de grootste piek verwacht in gas dat niet beschikbaar zal zijn door de werkzaamheden, deze piek kan oplopen tot ruim 170 miljoen m3 per dag.

Afgelopen week was er een prijsstijging van 30 procent zichtbaar op de TTF prijzen voor daggas en de frontmaanden. Een mogelijke staking in Australië zorgde voor deze onrust. Werknemers van verschillende LNG fabrieken in Australië dreigen het werk neer te leggen, wanneer is echter nog niet duidelijk. De platformen in Australië zijn goed voor ruim 10 procent van de wereldwijd maandelijkse LNG uitvoer. Het wegvallen van dit deel zal de globale markt dus krapper maken. Over het algemeen maken Aziatische landen (China, Japan, Zuid-Korea en India) gebruik van dit Australische LNG. Gezien deze landen alternatieve zullen moeten zoeken bij een staking zal de internationale concurrentie op de LNG markt mogelijk toenemen. Zeker gezien Japan, Zuid-Korea en China de drie grootste LNG importeurs wereldwijd zijn. Volgende week woensdag, 23 augustus, worden verdere onderhandeling gesprekken gevoerd.  Woodside Energy, één van de LNG producenten in Australië, meldt dat er positieve progressie in zit. Door de angst voor deze staking en de vele onduidelijkheden over de vorm reageert de gasmarkt nerveus.  

Het weer heeft directe impact op de EPEX- en onbalansprijzen. Augustus is tot nu toe een stuk kouder en regenachtiger geweest dan gemiddeld. De afgelopen 14 dagen was de gemiddelde EPEX-prijs 78,99 euro/MWh. De gemiddelde prijs in pieklasturen (08:00-20:00) bedroeg 64,67 euro/MWh. Wanneer we de gemiddelde EPEX-prijs vergelijken met die van juli is zichtbaar dat deze tot nu toe een stuk hoger is en er minder uren zijn met negatieve prijzen. Volgende week wordt echter veel zon en hogere temperaturen (3 graden hoger dan gemiddeld) verwacht. Hierdoor wordt er veel duurzame energie via zonnepanelen verwacht, dit zal directe invloed hebben op de EPEX-prijs volgende week. Anderzijds is de productie uit wind wel behoorlijk lager. De onbalans elektriciteit heeft de afgelopen twee weken een gemiddelde prijs van 66,5 euro/MWh, dit ligt vrij dicht tegen de gemiddelde prijs in pieklasturen. Er zijn de afgelopen weken relatief weinig grote schommelingen zichtbaar geweest op de onbalans.

Na een periode van herfstweer ziet het weerbericht er voor e komende weken er beter uit. Er wordt veel zon verwacht en de temperatuur stijgt, dit resulteert in lagere EPEX prijzen. Dit weekend neemt het aantal zonuren en de temperatuur flink toe. Zeker op zondag, wanneer de vraag naar afname het laagst is, zal dit resulteren in lage/negatieve uurprijzen. Daarnaast zal de onbalansmarkt meer bewegen dan de afgelopen twee weken.

Zolang er geen duidelijkheid komt betreft de stakingen in Australië zal de gasmarkt volatiel reageren.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.