De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Afgelopen week

Prijzen zijn stabiel

In de afgelopen weken zijn de gas- en elektriciteitsmarkten relatief stabiel gebleven. De invloed van zon was afgelopen week beperkt, wel was afgelopen zondag de elektriciteitsprijs een aantal uren onder nul. Gasprijzen zoeken naar de juiste balans tussen vraag en aanbod, terwijl prijzen voor perioden na de winter van ’23 worden beïnvloed door wereldwijde LNG-prijzen. Beperkt Noors onderhoud en een onverwachte storing bij het Troll-veld zorgden onlangs voor enige prijsschommelingen. Door verminderde handelsactiviteit tijdens de vakantie versterken biedingen door bots de prijsbewegingen.

Verwachtingen voor de komende weken wijzen op beperkte verschuivingen in de gasmarkten. Olie- en kolenprijzen kunnen stijgen door lagere industriële output in China, wat mogelijk van invloed is op elektriciteits- en langetermijngasprijzen.

De Europese gasopslag blijft toenemen, waarbij de Nederlandse, Duitse en Franse reserves respectievelijk op 89%, 88% en 76% liggen. Noors onderhoud zal toenemen en de aanvoer in september beïnvloeden.
De gasvraag blijft in Nederland 25% lager in vergelijking met pre-2022 niveaus. Ondanks een lagere gasvraag in Nederland is het algemene verschil in Europa ten opzichte van 2019 tot 2021 kleiner, waarbij recente windpatronen van invloed zijn op het gasgebruik.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.