De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik

De afgelopen weken zijn de gasprijzen gedaald dankzij goed gevulde Europese gasvoorraden, momenteel rond de 80%. Volgens de IEA ligt de EU op schema om tegen het stookseizoen 90% te bereiken. Stabiele gasleveringen vanuit Noorwegen ondersteunen deze positieve voorraadontwikkelingen.

Sinds medio mei schommelden de gasprijzen voor kortetermijncontracten tussen 32,5 en 35,5 €ct/m3, maar daalden begin juli naar ongeveer 30 €ct/m3. Termijnprijzen voor komende winter vertonen een vergelijkbare daling, met het duurste kwartaal Q1 2025 nu tussen 36,5 en 37 €ct/m3. Deze daling wordt mede veroorzaakt door verminderde LNG-vraag vanuit Azië en opgelost productieproblemen bij Australische LNG-producenten.

Epex- en onbalansprijzen

Op zondag 14 juli waren er 9 opeenvolgende uren met negatieve elektriciteitsprijzen op de spotmarkt, door een grote hoeveelheid zonne-energieopwekking. De laagste prijs, -73,85 €/MWh, werd genoteerd tussen 14:00 en 15:00 uur. Deze week waren er in totaal 23 uren met negatieve prijzen, een trend die steeds vaker voorkomt, vooral in het weekend wanneer de vraag laag is en de zonne-energieopwekking hoog. De hoogste uurprijzen werden op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 20.00 en 21.00 uur genoteerd, telkens rond de 200 €/MWh.

Vooruitblik

De verwachting is dat de gasaanvoer naar Europa toe neemt door de verminderde vraag vanuit Azië en de stabiele leveringen uit Noorwegen, zonder gepland onderhoud. Voor de komende week worden vijf LNG-schepen verwacht bij Nederlandse terminals, vergeleken met slechts twee in de afgelopen week. Het komende weekend wordt een daling van de elektriciteitsspotprijzen verwacht, met een gemiddelde EPEX-prijs van 35-40 €/MWh, door de verwachte sterke wind. Gematigde temperaturen in Noordwest-Europa en volle stuwmeren door neerslag kunnen de elektriciteitstermijnprijzen verder drukken door een lagere koelvraag en meer waterkracht.