De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Afgelopen week waren de spotmarkten voor elektriciteit erg beweeglijk. In het weekend zagen we relatief lage APX- onbalansprijzen. De APX lag tussen de 15 en 25 Euro/MWh. Na het weekend werd de APX-prijs wel elke dag wat hoger. Het prijsniveau zit nu tussen de 30 en 45 Euro/MWh. Onbalans houdt het prijsniveau wel aan, maar het is minder beweeglijk. Negatieve APX-prijzen zijn deze week ook niet voorbij gekomen.

De daggasprijs daalde aanzienlijk deze week. Het onderhoud aan de Yamal-pijpleiding is afgerond en de start van het onderhoud aan de Nordstream-leiding word opgevangen door de gasopslag in Bergermeer. Daarnaast zijn er weer LNG-leveringen op de Gate en in de UK. In de Gate zijn er 3 schepen geland en worden er nog 3 verwacht deze maand.

De prijzen voor het tweede deel van 2020 zijn behoorlijk verzwakt. Gas komt voor Q4 nu richting de 10 ct/m3, veel lager is het nog niet geweest. Dit wordt veroorzaakt door de ruime aanvoer en de verbeterde beschikbaarheid van de Franse kerncentrales. De ontwikkeling op de sportmarkten gaf al de indruk dat de prijzen voor de komende winter (wellicht zelfs de komende jaren) overgewaardeerd zijn.

De prijzen voor het lange termijn stonden onder invloed van de grondstofprijzen. De olieprijs was redelijk stabiel. Over een langere periode bekeken, is het een langzame maar gestage stijging. De olievoorraden in de VS waren onverwachts fors gedaald wat zorgde voor een prijsopdrijvend effect. Daarnaast heeft de OPEC een akkoord bereikt over het productieniveau voor augustus. Dit zal iets hoger liggen dan het huidige niveau.

De CO2 emissierechten hebben deze week een recordprijs bereikt. Experts denken dat dit te maken heeft met speculaties, want niemand kan een fundamentele reden bedenken voor dit hoge prijsniveau. Waarschijnlijk houdt dit verband met de stijgende aandelenkoersen door de positieve COVID-crisis berichten. De steenkoolprijs heeft de stijging verder doorgezet. Ook deze stijging kunnen experts niet verklaren. De combinatie van de stijgende grondstofprijzen en lagere sportprijzen zorgt ervoor dat de termijn gasprijzen hun huidige niveau behouden.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-prijs is erg afhankelijk van het weer. Wisselvallig weer zorgt voor hogere prijzen. Rustiger en zonniger week zorgt voor lagere prijzen. Dit weekend worden lage prijzen verwacht en vanaf maandag weer wat hoger wegens het wisselvallige weer wat er weer aan gaat komen. Naar verwachting zal er weinig wind zijn, waardoor de kans op negatieve prijzen aanzienlijk klein is.

Lange termijnmarkt

Wat de prijs van elektra op het langere termijn gaat doen, kan twee kanten op. Ze kunnen de steenkool- en Co2-emissierechten prijzen mee omhoog, maar de kans op een prijscorrectie omlaag wordt steeds waarschijnlijker.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De gasprijs zal zijn huidige niveau behouden. Het dieptepunt van deze week staat gelijk aan de bodem en de prijs vervolgens weer wat stijgt. Door de ruime beschikbaarheid zal een prijsstijging uitblijven ondanks het lage prijsniveau.

Lange termijnmarkt

Op de lange termijn verwachten we stabiele prijzen.