De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Muiterij in Rusland
Muiterij in Rusland

Afgelopen week

Gas 22 juni29 juniElektriciteit22 juni 29 juni
TTF Daggas38.5234.55Base Juli 2398.0090.75
TTF Juli 2334.0935.18Peak call 24136.48130.30
TTF call 2451.8051.40
Base call 24130.05127.40

Europese gasopslagen goed gevuld

Maandagochtend (26 juni) schoten de gasprijzen voor levering in de maand augustus omhoog. Dit was het gevolg van de berichtgeving over het feit dat het huurlingenleger van de Wagner Group zich tegen Rusland keerde en bezig was met een opmars richting Moskou. Hoewel snel duidelijk werd dat de muiterij van de paramilitairen ook alweer vrij snel was beƫindigd, stegen de gasprijzen voor levering in augustus gedurende de handelsdag (intraday) met 14%. Dit werd echter uiteindelijk nog binnen de dag gecorrigeerd, waardoor de end-of-day prijs uiteindelijk zelfs een procent lager uitkwam dan die van de vorige handelsdag op vrijdag 23 juni. Dit kwam doordat de hele situatie fysiek geen invloed op de gastoevoer vanuit Rusland naar Europa had en daarnaast omdat het aandeel Russisch gas in de Europese gasmix relatief klein is.

Dinsdag (27 juni) zijn de gasprijzen voor levering op de korte termijn weer gestegen door nieuwe storingen in de productiefaciliteiten van Noorse gasvelden. De stijging bleef enigszins beperkt doordat de vullingsgraad van de Europese gasopslagen al op een goed niveau is en de voorspellingen van koeler weer en meer wind in Noordwest-Europa. Het voorspelde weer zorgt namelijk voor relatief veel opwek uit windenergie voor deze tijd van het jaar en tegelijkertijd wordt er minder elektriciteit verbruikt, omdat er minder gekoeld hoeft te worden.

De energiemarkten zijn nog steeds erg volatiel, maar zullen wellicht iets meer tot rust komen wanneer de productie van Noorse gasvelden vanaf half juli weer zal toenemen en de vullingsgraad van de Europese gasopslagen boven de 80% uitkomt. Momenteel is de gemiddelde vullingsgraad in Europa 76% en ligt daarmee 19% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De Nederlandse opslagen zijn al voor 77% gevuld.

Al met al is er veel gebeurt maar heeft het uiteindelijk geen invloed op de prijzen gehad. Deze blijven relatief stabiel, alhoewel de markten wel nerveus blijven.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.