De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Onderhoud
Onderhoud

Afgelopen week

Gas 8 juni15 juniElektriciteit8 juni 15 juni
TTF Daggas25.8536.69Base Juli 2381.92114.49
TTF Juli 2326.5041.14Peak call 24122.03142.02
TTF call 2443.5755.60Base call 24114.23138.89

Noorse gasvelden langer in onderhoud.

In de afgelopen week zijn de prijzen op de termijnmarkten hard gestegen. Na de forse dalingen van de week ervoor werd op de markt al wel verwacht dat er minder LNG naar Europa zou komen, maar dat dit zou kunnen worden gecompenseerd met de aanvoer van Noors gas. Toen echter bleek dat dit niet het geval was omdat een aantal gasvelden uit productie waren genomen, ontstond er paniek op de energiemarkt. Dit leidde tot forse prijsstijgingen. Toen op 13 juni bekend werd dat de werkzaamheden aan het Noorse gasveld Nyhamna uit gaan lopen (waarmee de start van de productie wordt uitgesteld tot tenminste 15 juli), stegen de gasprijzen voor levering in de maand juli 2023 direct nog verder.

Op donderdag kwam daar het nieuws over heen dat nederland 1 van zijn gasvelden in Groningen definitief sluit. Op donderdag werd een hoogste stan van 50 euro per mWh genoteerd voor gas. Op vrijdag opent gas op 38.

De voornaamste reden voor deze enorme prijsstijgingen was het verwachte lagere aanbod van gas. Door de prijsdalingen van een week eerder en de verwachting dat de vraag naar LNG vanuit Azië zou toenemen, werd aangenomen dat LNG-tankers naar Azië zouden varen in plaats van naar Europa, om zo mogelijk een hogere prijs voor de LNG te krijgen. Uit scheepvaartdata blijkt ook dat er deze week daadwerkelijk een derde minder LNG richting Europa en Groot-Brittannië wordt vervoerd dan de week ervoor. Nu de prijzen in Europa echter weer zo hard zijn gestegen, bestaat er een kans dat de tankers met LNG omkeren en alsnog richting Europa zullen varen.

Eigenlijk zijn beide situaties geen reden om de gas prijs structureel hoger te zetten, maar geeft wel aan hoe paniekerig de energiemarkten nog steeds zijn.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.