De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

gas aansluiting
gas aansluiting
Gas 30 mei6 juniElektriciteit30 mei6 juni
TTF Daggas33.5435.87Base Juli 2469.2470.30
TTF Juli 2433.6835.72Peak call 2596.6497.85
TTF call 2536.1637.60Base call 2588.3989.86

Geplande onderhoud aan gasvelden staat op dit moment op een laag pitje en nu reageert de gasprijs vooral op berichten van ongeplande verstoringen. In de afgelopen week was dat namelijk een aantal keren het geval bij een aantal kleinere velden. De impact op de gasexport was echter beperkt tot een verminderde aanvoer van circa 20-30 miljoen m3 per dag. Door problemen bij het Visund veld kwam er afgelopen maandag bijvoorbeeld een derde minder Noors gas naar Nederland. Wat neerkwam op 37 miljoen m3 tegen 55 miljoen m3 een dag eerder.

In de afgelopen handelsweek was over de hele linie wel een opwaartse prijscorrectie waarneembaar. Vergeleken een week geleden noteren de korte termijnprijzen per saldo licht hoger. Dit werd mede veroorzaakt door het bericht vanuit Australië dat Chevron de LNG productie bij de Wheatstone LNG-faciliteit heeft opgeschort. De duur hiervan is op dit moment onbekend. Maar als dit langere tijd aanhoudt, kan dit een verder prijsopdrijvend effect hebben. Vorig jaar bedroeg het aandeel van deze locatie ongeveer 2% van de wereldwijde LNG productie. Want hoewel de afnemers van deze LNG vooral in Azië liggen, zal dat inhouden dat er deze afnemers meer met Europa moeten gaan concurreren.

Zoals aangegeven, zit de prijsbeweging voornamelijk op de korte termijn. Hoe verder de termijnen in de toekomst, hoe kleiner de prijsbewegingen zijn. Zo is het 2026-jaarcontract ongeveer een halve cent lager dan bij het verschijnen van het vorige marktnieuws van twee weken geleden. Het 2027-jaarcontract is zelfs nagenoeg gelijk gebleven.

De prijsvorming bij elektriciteit is over het algemeen indirect van aard. Zolang er geen gebeurtenissen plaatsvinden die de elektriciteitsproductie direct beïnvloeden, volgen de termijnprijzen veelal andere markten. En dan met name die van gas en emissierechten. Opvallend is dat de termijnprijzen van elektriciteit in de afgelopen twee weken per saldo over de hele linie wel lager staan.

Tot nu toe dit jaar hebben bijna 5% van de uren een negatieve prijs. Dat is in totaal dit jaar al bijna 200 uur. Inmiddels is ongeveer 10% van de uren ook lager dan 10 €/MWh. De afgelopen twee weken kwamen negatieve prijzen alleen in de weekenden voor. Maar dan wel vaak een fors aantal uren achter elkaar. Op de doordeweekse dagen kwam de baseloadprijs gemiddeld boven de 80 €/MWh uit. Vooral doordat elektriciteitsopwekking uit zon en wind op de meeste dagen te wensen overliet. De avonduren (18-24u) waren de afgelopen twee weken gemiddeld ruim 100 €/MWh. Het duurste uur van de dag is deze maand door het lengen van de dagen steeds vaker tussen 21-22u. Op dagen dat er nauwelijks wind in de ochtend was (zoals op 4 en 10 juni) viel de hoogste uurprijs juist in de ochtend. Doordat er over het algemeen minder wind staat, komt de hoogste prijs van de dag sinds deze maand ook geregeld weer boven de 150 €/MWh uit. In de eerste vijf maanden van dit jaar was dat slechts enkele dagen het geval.

Vooral voor het komende weekend is de verwachting dat de spotprijs flink zal wegzakken. De markt schat in dat de gemiddelde EPEX-prijs rond de 15 tot 20 €/MWh zal uitkomen. Dat komt doordat er veel meer wind wordt verwacht, oplopend tot 5 Beaufort op land.
Ook de licht oplopende temperatuur kan wat verlichting geven op de gasprijs voor de korte termijn. Ook gezien het geplande onderhoud aan het Noorse gassysteem tot de laatste week van augustus op een laag pitje staat. Daardoor gaat de dagelijkse geplande export weer omhoog naar  circa 350 miljoen m3 per dag.

De gasmarkt blijft echter een gespannen markt, met volatiele handelssessies tot gevolg. Want op elk bericht van ongeplande verstoringen reageert de gasmarkt direct met een prijsstijging. De onzekerheid omtrent de duur van de problemen bij de Australische Wheatstone faciliteit heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.