De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

LNG
LNG

Afgelopen week

Gas 1 juni8 juniElektriciteit1 juni 8 juni
TTF Daggas23.7625.85Base Juli 2370.7681.92
TTF Juli 2323.1026.50Peak call 24115.11122.03
TTF call 2443.0243.57Base call 24105.85114.23

De uitval van de LNG fabriek in Hammerfest bracht prijsdaling tot staan.

Afgelopen week is de prijsdaling van daggas en de frontmaanden gas tot stilstand gekomen. Vorige week daalden de prijzen nog door, waarbij de daggas en juni-prijs de 23 €ct/m3 raakten. Op 30 mei raakte de LNG fabriek in het Noorse Hammerfest in storing en dit was het signaal voor de markt om te herstellen naar circa 27 €ct/m3. Per saldo zijn de prijzen nog licht lager dan 14 dagen geleden maar we zien nu bijna iedere dag redelijke felle prijsbewegingen binnen de dag met een vrij ruime band van 24-28 €ct/m3. De storing in Hammerfest is verlengd tot tenminste 14 juni en ook het Norne veld ligt er tot tenminste 12 juni uit.

De LNG prijs in Azië is de tweede factor die een prijsbodem geeft aan TTF. Deze is voor de frontmaanden opgelopen naar ca 29 €ct/m3. Als de TTF prijs aan de onderkant van de huidige bandbreedte is, is dit duidelijk te laag om nog LNG aan te trekken. En de aanvoer van LNG is cruciaal voor Europa. Tegelijk hebben we meer wind gehad dan seizoensgemiddeld, blijft de gasvraag nog steeds sterk achter en neemt de Noorse aanvoer stap voor stap toe. Door dit complex aan factoren is de markt onzeker over de juiste prijs voor een evenwichtige vraag-aanbodsituatie in de komende maanden.

De bergingen hebben hun vultempo beperkt verlaagd afgelopen twee weken: in Nederland en Duitsland met +1,5% per week naar 69% respectievelijk 76%. Er komt nog genoeg LNG aan in Europa. Ook voor de komende 2,5 week worden behoorlijk wat schepen verwacht: minstens 10 in de UK, 8 in Zeebrugge en 13 in Nederland. De gasvraag ligt nog steeds 25-30% lager dan het meerjarig gemiddelde. De markt vindt het wel spannend of deze schepen echt zullen aanlanden, gezien de huidige prijsverhouding met Azië.

De EPEX en onbalansprijzen worden volledig beheerst door het weer. Er was de meeste dagen genoeg wind en redelijk tot veel zon. In het weekend zien we van 10-17 uur EPEX-uurprijzen rond of onder nul, maar geen extreem lage prijzen.  Als de duurste productie-unit op een bepaald moment een gascentrale is, is de kostprijs rond 110 €/MWh, de 80 €/MWh is de kostprijs van een kolencentrale. Deze prijzen zien we in de avond respectievelijk ’s nachts.

De onbalansprijs reageert vooral fel als er veel wind en zon is. Op die momenten draait er namelijk vrijwel geen fossiel gestookt vermogen meer. Op deze dagen zien we onbalansprijs bewegen tussen -700 en + 1300 €/MWh. Tennet heeft in de afgelopen twee weken overigens geen noodvermogen hoeven afroepen.

De contractprijzen voor noodvermogen afregelen zijn weinig veranderd: doordeweeks laag geprijsd (5-8 €/MW,uur), in het weekend veel hoger, tot 40 €/MW,uur. Opregelen is goedkoper geworden, op alle dagen 6-14 €/MW,uur

De weersverwachting voor de komende twee weken geeft zonnig en warm zomerweer aan met minder wind dan in de afgelopen weken. De hogere temperatuur leidt tot meer vraag en relatief lagere productie van zonnepanelen. De spotprijs van elektriciteit voor levering dit weekend is met 36 €/MWh laag. Dit betekent van 10-17 uur een prijs rond of onder nul en ‘s morgens en ‘s avonds tussen 80 en 100 €/MWh. Baseload voor volgende week handelt op circa 80 €/MWh, wat betekent overdag 30-40 €/MWh en ‘s morgens en ‘s avonds tussen 80 en 120 €/MWh.

Het Noorse onderhoud wordt in de komende week verder afgebouwd; er komt 20-30 miljoen m3 per dag bij en ook de verstoring zouden moeten worden opgelost. Gezien de huidige prijszetting is er echter weinig motivatie voor de Noren om de aanvoer snel te verhogen omdat dit beslist tot neerwaartse prijsdruk zal leiden en daar hebben ze geen belang bij. Als de aanvoer rustig wordt opgevoerd, is er weinig prijsdruk op gas te verwachten, zowel niet omlaag als niet omhoog. 

Voor de lange termijnprijzen is de beweging van de grondstofprijzen het meest van belang. Is het herstel van de steenkoolprijs blijvend of slechts van korte duur? Dat zal bepalen wat er met de lange termijn elektriciteitsprijzen en indirect met de gasprijzen zal gebeuren.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.