De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Pipeline
Pipeline
Gas 30 mei6 juniElektriciteit30 mei6 juni
TTF Daggas34.7233.54Base Juli 2475.1169.24
TTF Juli 2434.2233.68Peak call 25102.4696.64
TTF call 2538.6536.16Base call 2594.7088.39

Afgelopen maandag (3 juni) steeg de gasprijs op de Nederlandse TTF-markt behoorlijk. De prijs van het contract voor levering de volgende maand steeg met 6% naar € 36,014 €/MWh, het hoogste punt in zes maanden. De plotselinge prijsstijging van gas werd veroorzaakt door een barst in een Noorse pijplijn.

De barst in de Noorse gaspijplijn resulteerde in een forse prijsstijging. Het is nog niet helemaal bekend wanneer de reparatie voltooid is en de export weer kan worden hervat. De Noorse netbeheerder Gassco meldde dat het probleem waarschijnlijk aan het eind van de week is opgelost. Daarop daalden de gasprijzen dinsdag ook weer.

Vorige week stegen de Europese gasprijzen al enigszins als gevolg van aanhoudend onderhoud aan verschillende Noorse gasinstallaties. Dit leidde tot minder gasimport vanuit Noorwegen, met als gevolg prijsstijgingen en een vertraging in het proces om gas te injecteren in de gasopslagen. Dit benadrukt nogmaals de kwetsbaarheid van de Europese gasmarkt en de afhankelijkheid van de Noorse gasaanvoer, zeker bij onverwachtse gebeurtenissen.

De Europese energieministers roepen op tot een actieplan en tijdlijn om de import van Russisch gas in 2027 volledig te hebben afgebouwd. De Europese Unie werkt al langer (sinds het uitbreken van de oorlog met Oekraïne) aan het verminderen van de gasimport uit Rusland, waarschijnlijk wordt in juni het 14e sanctiepakket tegen Rusland afgerond. Dit pakket omvat onder andere maatregelen om het importeren van Russisch LNG minder aantrekkelijk te maken.

De prijzen van elektriciteit op de termijnmarkt bewogen mee met de ontwikkelingen van de gas- en CO2-prijzen. De plotselinge onrust op de gasmarkt was ook terug te zien in de stijgende prijzen op de elektriciteitsmarkt.

Op de spotmarkt voor elektriciteit bleven de prijzen afgelopen weekend laag. Dit was het gevolg van een toename van de productie van hernieuwbare energie, van zowel wind- als zonne-energie. Afgelopen weekend was de spotprijs voor levering op zondag (2 juni) tussen 15.00 uur en 16.00 uur negatief met een prijs van -81€/MWh. Afgelopen maandag zagen we daarentegen het hoogste daggemiddelde sinds 12 januari. Een laag zon- en windaanbod resulteerde in een prijsstijging op de spotmarkt tot een gemiddelde prijs van 102,29 €/MWh