De energiemarkt verandert continu, daarom praten we je bij en blikken wij alvast vooruit op de volgende week.

marktupdate

Terugblik op afgelopen week

Op de TTF-beurs is de prijs van daggas gestopt met dalen wegens de koelere dagen. Hiernaast zorgden ook de oplopende emissierechten dat de prijs niet verder kon dalen. Begin juni krijgt het entrypoint voor Noors gas in Noord Duitsland een onderhoudsbeurt. Hier kunnen wij ook wat van merken, gezien de Nederlandse import ook op dat punt binnenkomt. Gelukkig blijft de LNG aanvoer naar verwachting wel goed deze zomer.

Op de APX-beurs was er een lichte beweging in de prijs. Er was weinig wind en dus kon er weinig energie uit wind worden opgewekt. Daarnaast was er in verschillende Duitse centrales onderhoud. Wegens een kleine vraag naar elektra zijn net voor Hemelvaart de prijzen in elkaar gezakt.

De lange termijn prijzen waren stabiel en hadden weinig beweging. Door het handelsconflict tussen China en de VS daalde de olieprijs, alleen had dit weinig effect oude gasprijzen. Door de hoge emissierechten was er meer vraag naar gas dan steenkool bij de centrales, dit zorgde voor een prijsdaling van steenkool.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de TTF-daggas prijs verwachten wij stabiele prijzen. Alleen het weer zou voor beweging kunnen zorgen, dit weekend wordt het namelijk zomers warm, maar liefst wel 25 graden. Dus we kunnen de korte broeken weer uit de kast halen en de barbecue uit de schuur en genieten van dit weekend. Na dit weekend hebben we weer normale temperaturen, van rond de 19 graden. Het nieuwe Noorse onderhoud heeft waarschijnlijk weinig effect.

Lange termijnprijzen

Voor het lange termijn verwachten wij ook stabiele prijzen. Wij verwachten weinig beweging in de prijzen en ook geen groot nieuws omtrent het handelsconflict tussen China en de VS.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De APX-markt zal naar verwachting stabiel blijven. Het warmere weer en de geringe hoeveelheid wind zullen zorgen dat het stabiel blijft.

Lange termijnprijzen

De lange termijn elektra prijzen zijn naar onze verwachting stabiel.