De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gas
Gas
Gas 23 mei30 meiElektriciteit23 mei30 mei
TTF Daggas33.9534.72Base Juni 2482.0168.00
TTF Juni 2435.2235.19Peak call 25102.04102.46
TTF call 2539.2338.65Base call 2595.0694.70

De recente prijsstijgingen worden toegeschreven aan de relatief koele start van het lenteseizoen.  Begin deze week gaf de weersverwachting aan dat er de komende twee weken een bovengemiddelde windproductie wordt verwacht. Sindsdien lijken de termijnprijzen te stabiliseren. Meer windproductie leidt tot een verminderde vraag naar gas voor energieopwekking, wat resulteert in een dalende gasprijs. Analisten melden ook dat de impact van het wereldwijde nieuws en de toenemende afhankelijkheid van LNG-import de komende periode zullen zorgen voor aanhoudende volatiliteit op de gasmarkt. Deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat de gasprijs de komende tijd hoog blijft, aangezien handelaren de gevolgen evalueren van het mogelijk niet verlengen het gastransport contract tussen Rusland en Oekraïne aan het einde van dit jaar. van de stopzetten van Russische leveringen evalueren. Pas wanneer meer duidelijkheid komt over deze situatie, zal de volatiliteit op de gasmarkt afnemen.

De Europese gasvoorraden zijn momenteel voor meer dan 69 procent gevuld, terwijl de Nederlandse gasvoorraden enigszins achterblijven met een vulgraad van ongeveer 63 procent. Voorlopig lijkt de Europese gasvoorraad de vulgraad van vorig jaar te volgen, wat er toe leidt dat de Europese gasvoorraden naar verwachting ruim voor de volgende winter volledig gevuld zullen zijn. De Nederlandse vulgraad blijft tot dusver echter onder het gemiddelde niveau.

In de afgelopen periode zijn er op onder andere de Troll- en Kollsness-velden geplande werkzaamheden uitgevoerd, wat heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de Noorse exportcapaciteit. De afgelopen werd minder dan 300 miljoen m3 per dag geëxporteerd. Dat is een vermindering van circa 20% van de totale capaciteit. Zonder ongeplande verstoringen moet dit de komende week weer bijna volledig beschikbaar komen. Voor de komende zomerperiode staan er verder weinig werkzaamheden gepland.

Zoals eerder beschreven, zal de volatiliteit op de gasmarkt aanhouden totdat er meer duidelijkheid komt over de mogelijke impact van het stopzetten van de Russische gastoevoer. Een groot deel van de geplande Noorse werkzaamheden zal de komende maand worden afgerond, waardoor de exportcapaciteit van Noorwegen weer op het normale niveau zal zijn. De eerstvolgende periode waarin uitgebreide werkzaamheden gepland staan, begint begin september. Tijdens deze werkzaamheden zal bijna de helft van de totale exportcapaciteit gedurende een periode van drie weken buiten gebruik zijn.

De weermodellen verwachten dat de komende weken een bovengemiddelde windproductie zal plaatsvinden, wat de vraag naar gas voor elektriciteitsopwekking zal verminderen. Daarentegen blijft de zonne-energieproductie onder de seizoennorm. Voor het komend weekend, het eerste weekend van juni, worden temperaturen tussen de 16 en 18 graden verwacht, wat koeler is dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Het warme zomerweer laat dus nog op zich wachten, hoewel de zon de komende weken meer zal schijnen dan recentelijk het geval was.

Er worden tot 15 juni zeven LNG-schepen verwacht aan de meren bij de Nederlandse terminals