De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De daggasprijs was stabiel afgelopen weekend en in het begin deze week. Woensdag zakte verschillende gascontracten weg en daardoor daalde de prijs aanzienlijk. In West-Europa waren de temperaturen wat lager, waardoor de prijzen lichtelijk opgedreven werden. De vraag blijft lager dan het aanbod waardoor de prijs laag blijft. De prijzen kunnen zakken doordat de gasvoorraden momenteel 15% voller zitten dan dezelfde periode afgelopen jaar.

De APX-prijzen zijn goed voorspelbaar, bij een bewolkte dag met matige wind of een zonnige dag met weinig wind komt de prijs niet boven de 25 €/MWh uit. Indien voldoende aanwezig is, zakt de prijs soms enkele uren richting 0 €/MWh. Afgelopen week was de laagste prijs -0,01 €/MWh we hebben lagere prijzen gezien, maar de echte pieken blijven uit. Tennet heeft zondag na een lange tijd afgeregeld noodvermogen afgeroepen. De oorzaak was dat er meer zon- en windproductie was dan verwacht.

Op de lange termijnmarkt was ook een bescheiden beweging te zien. De vraag en aanbod curve lijkt zich aan te passen op het nieuwe normaal, zo ontstaan er minder hevige prijsschommelingen. De termijncontracten van Q3 en Q4 hadden een flinke neerwaartse beweging, na de Franse regering bekend maakte dat het onderhoud aan de kerncentrales verplaatst wordt naar begin 2021. De contracten van 2021 hebben nog niet te maken met een opwaartse druk. Handelaren reageren matig op de aankondigingen met betrekking met de werkzaamheden, zij denken dat het een manier van de Franse regering is om de markt te peilen.

De emissierechten verloren terrein en bereikte woensdag de psychologische grens. De markt lijkt te realiseren dat het economische herstel van corona een zwaar en lang traject zal worden. Er is een kans dat in de herstelperiode gekozen zal worden voor minder vervuilende energieproductie.

De olieprijs is erg beïnvloedbaar door nieuws op de markt. Maandag was een flinke prijsstijging wegens een bericht dat Saoedi-Arabië 1 miljoen vaten er dag minder zal produceren dan tijdens de OPEC-beperkingen is afgesproken. Dit zal leiden dat de productie onder de 7,5 miljoen vaten per dag duikt, dat niveau is sinds juni 2002 niet meer bereikt. De Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit voerde ook een verdere productiebeperking in.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de APX prijs verwachten wij eenzelfde prijsbeeld als afgelopen week. De wind wordt na het weekend wat minder, maar de temperaturen en de zonproductie zullen toenemen. Ook in de omliggende landen zal er voldoende hernieuwde productie zijn. De energievraag van bedrijven en de industrie is komende periode nog laag.

Lange termijnprijzen

Handelaren houden het aantal COVID-besmettingen in de gaten. In China, Zuid-Korea en Duitsland lijkt er een tweede golf besmettingen te ontstaan na het versoepelen van de lockdownmaatregelen. Als deze tweede golf doorzet, hebben wij tot het einde van het jaar een probleem. Ook zal het geplande onderhoud niet door kunnen wegen wegens social distancing.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De daggasprijs zal rustig blijven. Komende week zullen we eenzelfde prijsniveau zien als afgelopen week. Een kleine 40 LNG-schepen zijn nog onderweg naar West-Europa die eind van de maand moeten aankomen.

Lange termijnprijzen

Als de gastoevoer voor de Europese markt op hetzelfde niveau blijft de komende maanden, raken de gasvoorraden volledig vol. Om het prijsniveau te behouden zijn verschillende LNG-leveringen vanuit de VS geschopt in juni. Hoeveel de import daadwerkelijk wordt is afhankelijk van het herstel van de economie.