De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik

In de afgelopen week was er weinig handel vanwege verschillende feestdagen en bank holidays. Toch toonden de gas- en elektriciteitsmarkten over het algemeen een stijgende trend op de handelsdagen. Enkele factoren die de prijzen omhoog duwden, waren onderhoudswerkzaamheden in Noorwegen, lagere windkracht die vooral gascentrales nodig maakte, en onderhoud bij de Rotterdamse Gate-terminal, waardoor er minder gas kon worden geleverd.

Ondanks de lage windkracht werden de gasvoorraden nog steeds bijgevuld. Op Europees niveau was de vulgraad ongeveer 64%, wat zo’n 5% hoger is dan het laagste punt aan het einde van de winter. Duitsland en Nederland stonden respectievelijk op 68,5% en 57%.

Epex- en onbalansprijzen

Wat betreft de EPEX- en onbalansprijzen, lag de gemiddelde EPEX-prijs de afgelopen zeven dagen rond de 80 €/MWh, aanzienlijk hoger dan de voorgaande week (~55 €/MWh). Het gebrek aan wind in combinatie met een hogere gasprijs zorgde vooral in de avonduren voor aanzienlijke prijsstijgingen. Hoogste uurprijzen werden tussen maandag en woensdag tussen 20.00 en 21.00 uur genoteerd, telkens rond de 138 €/MWh. Donderdag lagen de EPEX-prijzen lager vanwege verminderde vraag, met middaguren onder de 10 €/MWh en avonduren boven de 100 €/MWh.

De onbalansprijzen schoten soms omhoog tot 600 €/MWh, maar Tennet heeft geen noodvermogen ingeschakeld.

Vooruitblik

Vooruitkijkend naar het weekend verwachten we stralend weer met temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde. Echter, door gebrek aan wind bestaat de kans op relatief hoge EPEX-prijzen (ongeveer 100 €/MWh) tijdens zonarme uren. Voor dit weekend en de komende werkdagen wordt een gemiddelde dagprijs tussen de 50 en 60 €/MWh ingeschat, met een verwachte daggasprijs van ongeveer 30 €ct/m3.