De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Lente
Lente

Afgelopen week

Gas 4 Mei11 MeiElektriciteit4 Mei11 Mei
TTF Daggas36.5435.36Base Jun 2388.5990.99
TTF Jun 2335.6535.00Peak call 24136.51140.10
TTF call 2454.2556.08Base call 24129.02134.60

Lente in aantocht.

De prijsbeweging op de TTF gas- en OTC elektriciteitsmarkt was gering afgelopen week. Bij gas hielden dalende windkracht en het Noorse onderhoud gelijke tred met dalende warmtevraag en goede aanvoer van LNG. De gasvoorraden vullen geleidelijk, afgelopen week ca 1,5%. De Nederlandse voorraden stegen van 61,5% naar 63%, in Duitsland van 67,3% naar 68,7%. De vulling is weinig ten opzichte van vorig jaar maar er is ook veel minder vulling nodig. In dit tempo zijn de voorraden in september vol en we weten dat Noorwegen vanaf juli weer volop zal exporteren. Deze waarneming maakt de markt relaxt.

Het prijsverschil tussen de daggas en de frontmaanden versus de komende winter wordt steeds groter. Ook het verschil tussen de Q1’24 en de Q4’23 loopt steeds verder op. Dit is een reflectie van de LNG markt, want in Azië zien we 34 ct/m3 voor juni23, ca 50 ct/m3 voor Q4’23 en 55 ct/m3 voor Q1’24. Deze prijzen liggen behoorlijk op lijn met TTF.

De EPEX uurprijs bewoog afgelopen week tussen 70 en 120 €/MWh op werkdagen en tussen 0 en 120 €/MWh in het weekend. De prijzen van de overdaguren op werkdagen waren hoger dan in de afgelopen weken vanwege veel minder zon en wind.

De onbalans was eind vorige week en in het weekend heel onrustig doordat er buien over het land trokken. We zien dat zon meer invloed op de onbalans heeft gekregen dan wind, door het gestegen vermogen aan zonnepanelen. Zeker op deze dagen was de voorspelbaarheid van de productie uit zon heel slecht. Afgelopen vrijdag eind van de ochtend lag vrijwel het hele land gedurende een paar uur onder een buienzone waardoor de productie uit zon veel lager was dan verwacht. Hierdoor liep de onbalansprijs meerdere kwartieren op naar boven 1000 euro/MWh. Immers in dit seizoen draait er weinig conventioneel vermogen en is het heel duur om dit alsnog op te starten. Op de momenten dat er meer productie uit zon dan verwacht was zakte de onbalansprijs daarentegen naar -300 euro/MWh.

De EPEX- en onbalansprijzen zullen bepaald blijven worden door het weer. Vanaf zaterdag wordt het zonniger met relatief weing wind. De temperatuur loopt eerst op, maar begin volgende week weer omlaag. De markt verwacht voor dit weekend veel lage uurprijzen overdag, baseload voor dit weekend handelt onder 70 euro/MWh. Voor volgende week worden ook lage prijzen overdag verwacht, baseload handelt voor dan op 86 euro/MWh. De ochtendpiek- en avonduren zullen ongetwijfeld rond 120 euro/MWh blijven noteren.

Met dit weerbericht neemt de gasvraag af, waardoor een verdere prijsdruk op de daggprijs te verwachten is. De prijzen voor de komende maanden en winter23 kunnen hierdoor wellicht wat mee omlaag. Voor de tijdvakken daarna is er weinig reden voor prijsdaling door de onzekere en krappe markt. De richting van grondstofprijzen (steenkool, EUA, euro/dollar) zal in hoge mate bepalen of de verdere termijnprijzen verder omhoog lopen.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.