De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Voor de APX-prijzen was het een bijzonder paasweekend. Eerste Paasdag was het laag, maar de gemiddelde prijs op tweede Paasdag was voor het eerst negatief. Overdag was het vooral extreem goedkoop, maar dat werd in de loop van de avond rechtgetrokken. Bij onze buurlanden zagen we hetzelfde extreme beeld, dit werd ook mede veroorzaakt door de flinke wind- en zonproductie. Wegens contractuele afspraken is het lastig en technisch onmogelijk om de productie van elektriciteit te beperken. Dit zorgt voor een gigantisch overschot.

Ook de gasprijzen zijn momenteel erg laag. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat we weinig behoefte hebben aan de verwarming. Daarnaast vragen de gascentrales ook minder om gas omdat de zon productie bovengemiddeld is. Analyses vanuit het buitenland laten zien dat er in de eerste weken van de lockdowns een verbruiksafname van 10 tot 25 procent te zien is, afhankelijk van de striktheid van de getroffen maatregelen.

Door Goede Vrijdag en Tweede Paasdag is er weinig handel geweest afgelopen week. De gesprekken over de productiebeperking van de OPEC+-landen was daarom ook het hoofdonderwerp. Vanaf 1 mei zal de productie flink worden beperkt, landen die niet aangesloten zijn bij de OPEC+, zoals VS, Canada en Noorwegen wordt ook verzocht om aan productiebeperking te doen.

Dit zorgde voor een sceptische reactie van de oliemarkt. In het verleden is gebleken dat de OPEC+-landen zich slecht aan de afspraken weten te houden. Daarnaast kijken de landen eerst naar elkaar voordat ze hun eigen productie terugschroeven. Veel van de OPEC+-landen draaien op de olie opbrengsten. Tot slot wordt er uitgegaan van de situatie dat de vraag naar olie zich vanaf juli 2020 weer herstelt, terwijl dit helemaal nog niet zeker is. Onder druk van de lage olieprijs en het verlengen van de lockdown in verschillende landen daalde ook de prijs van steenkool, gas, emissierechten en elektriciteit.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij nog steeds licht dalende prijzen. Komende week zullen de temperaturen tussen de 15 en 20 graden liggen met voldoende zon. Vanaf zondag zal de wind ook weer aantrekken. Voor zondag verwachten wij daarom wederom negatieve prijzen.

Lange termijnprijzen

De verwachting voor het lange termijn is onzeker. Een prijsstijging verwachten we niet. De quarantaine van een groot deel van de wereld zorgt ervoor dat we niet in de buurt komen van het prijspijl van vorig jaar. China heeft opvallende berichten over steenkool. Zij hebben concrete plannen om de productie de komende jaren op te voeren door nieuwe kolencentrales te bouwen. Dit doen zij voornamelijk om de werkgelegenheid te verbeteren. Momenteel blijkt echter dat de helft van de huidige centrales onrendabel is, maar de Chinezen hechten meer waarde aan werkgelegenheid dan aan winstgevendheid. Dit zou wel steun kunnen geven aan de lange termijn steenkoolprijzen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Deze weersvoorspellingen zorgen er ook voor dat er geringe behoefde is aan elektriciteit afkomstig van de gasgestookte centrales. Ook zullen de verwarmingen uitblijven waardoor er minder vraag is naar gas. Het aanbod is wederom in overvloede want in het zuiden en westen van Europa komen nog 44 LNG-schepen aan deze maand en Rusland en Noorwegen sturen voldoende gas onze kant op.

Lange termijnprijzen

Het blijft lastig om langer vooruit te kijken en daarom blijft de marktverwachting onzeker. De effecten van de oliemarkt worden steeds beter zichtbaar op de andere markten. Momenteel wordt uitgekeken naar het moment dat de quarantaine maatregelen verlicht worden en er een economisch herstel lijkt te komen. Oliehandelaren noemen april momenteel “black April” gezien het nog jaren kan duren voor de markt is herstelt van deze klappen. Momenteel wordt de gasvoorraad op recordtempo gevuld. Dit geeft neerwaartse druk op de contracten van Q3 2020 en verder.