De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.
Terugblik op de afgelopen week
De bewegingen in de prijs zijn een stuk minder heftig dan vorige weken. Het vraag-aanbod beeld wordt steeds duidelijker en de emotie gaat weg bij handelaren. De markt is echter nog niet zoals het was. Afgelopen zondag waren de APX-prijzen uren achter elkaar negatief.
De prijzen worden sterk beïnvloed door de opwek uit zon en wind en de prijzen zijn momenteel zo laag dat er zelfs geld verdiend mee kan worden. Zondagmiddag was de vraag erg laag en dat speelde mee in de prijsvorming. Dinsdag en woensdag was er amper windproductie en een matige zonproductie, maar zelfs dat zorgde niet voor een prijsstijging. De daggasprijs zoekt continu naar een nieuwe bodem, dinsdag bereikte het een niveau dat we nog nooit eerder hebben gezien.
De lange termijn heeft minder klappen gehad. De prijs is hier minder hard gedaald .1 april liepen de OPEC+-afspraken af over de maximale productiecapaciteit. Saoedi-Arabië hield zich al niet aan de afspraken en de verwachting is dat Rusland nu de kraan ook volledig open gaat draaien. Trump gaf in de nacht van woensdag op donderdag aan dat Rusland en Saoedi-Arabië hun prijzenoorlog snel kunnen oplossen. Echter, het is belangrijker voor het herstel van de prijzen dat de vraag weer naar het oude niveau gaat en het aanbod wordt beperkt.
Vooruitblik op gas
Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?
Spotmarkt
De gasprijzen zullen naar verwachting nog wel iets verder gaan dalen. Het is onbekend of de LNG-schepen nog steeds richting Europa komen nu het prijsniveau zo extreem laag is. Daarnaast zal het in West-Europa warm worden dit weekend en zal dat het einde zijn van deze gaswinter. Dit houdt in dat er minder aanspraak gedaan zal worden op de voorraden. Zover nu bekend worden er tot half april nog 20 tankers verwacht in Engeland, België en Nederland. De schepen komen vanuit Amerika, maar ook vanuit Rusland en Qatar. Indien de Chinese markt blijft opkrabbelen zullen de schepen vanuit Qatar koers zetten richting China.
Lange termijnprijzen
Op de lange termijn verwachten wij ook een dalende prijs. Op dit moment lijkt het onmogelijk om signalen uit de markt te halen die structureel gezien een prijs stuwend effect hebben. Europa is nog steeds een populaire LNG-bestemming. De bovengrens van de voorraden wordt eerder bereikt dan vorig jaar als deze aanvoer aan blijft. Voor het derde kwartaal is het naar verwachting lastig voor de VS om hun LNG te verkopen aan West-Europa. Qatar en Rusland kunnen makkelijker afwijken naar Azië en zullen daarom hier minder hinder van ontvangen.
De Noorse gasproducten hebben aangegeven het onderhoud van Q2 naar Q3 te verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod nog ruimer wordt dan het al is en daarnaast zal de vraag dit hele kwartaal niet groter worden.
Vooruitblik op elektriciteit
Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?
Spotmarkt
Naar verwachting zullen de APX-prijzen lichtelijk gaan dalen. De wind blijft lekker waaien op kracht 3 à 4 en de zon komt vanaf dit weekend steeds krachtiger naar voren. Zondag zal het zelfs 20 graden gaan worden. Ook in de omliggende landen zal de zon lekker gaan schijnen en de nucleaire beschikbaarheid en de waterkrachtcapaciteit is boven verwachting goed. Naar verwachting zijn er in verschillende landen dit weekend negatieve uren.
Lange termijnprijzen
Tot slot verwachten wij op de elektriciteitamarkt voor de lange termijn ook een daling. De opwek uit wind en zon zal dit weekend alleen maar toenemen en de gigantisch lage gasprijzen zorgen ervoor dat het aantrekkelijk is voor de gascentrales om elektra op te wekken. In de rest van Europa zien we hetzelfde beeld, veel aanbod, weinig vraag. Noorwegen verwacht extra opwek uit waterkracht als de sneeuw gaat smelten. Dit kan zelfs in combinatie met de enorme regenval van de winter er voor zorgen dat reservoirs in juni en juli gaan overstromen. Dit heeft effect op de Nederlandse prijs door de verbinding van de NorNed-kabel.
Deze lage prijzen zorgen ook voor lage prijzen van emissierechten. Tot nu toe is er een vraagafname van ca. 20% voor olie, gas en elektriciteit. Dit betekend dat er minder emissies zijn om het te compenseren. Momenteel verwacht de markt dat de gemiddelde prijs 25% lager komt te liggen dan in 2019.