De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Sneeuw
Sneeuw
Gas 14 maart21 maartElektriciteit 14 maart 21 maart
TTF Daggas24.0026.06Base Apr 2450.5051.53
TTF Apr 2424.3026.40Peak call 2577.10
82.20
TTF call 2528.1030.06Base call 2570.3073.75

De gasmarkt wisselt sinds eind februari weken met prijsdalingen af met weken waarin de prijzen vooral stijgen. De afgelopen week was weer zo’n week met hoofdzakelijk oplopende prijzen. Het april-contract sloot woensdag 13 maart bijvoorbeeld op 24,3 €ct/m3 en tikte binnen een paar dagen bijna 4 €ct/m3 omhoog. Daarmee staan we nu weer rond het niveau van begin februari.
Week-op-week bezien zijn de prijzen flink gestegen. Bij gas ging het woensdagmiddag om plussen van 10 tot 15% en bij elektriciteit 5 tot 10% op de tijdvakken tot eind 2025. Als we dit echter afzetten tegen de prijzen van twee weken terug dan zien we bij gas bijna geen prijsverschillen en bij elektriciteit zelfs prijsdalingen. Hierdoor zijn de warmtekosten opgelopen en staan de sparkspreads lager dan begin maart. Woensdag einde dag zakten de prijzen weer iets weg. De markten zitten duidelijk in een zigzaggende beweging, op zoek naar een nieuw evenwicht.

Doordat steenkolen grotendeels uit de markt gedrukt zijn door gas voor elektriciteitsopwekking, zien we de gas- en emissierechtenprijzen steeds meer in tandem met elkaar bewegen. Ook bij emissierechten zien we flinke prijsdalingen afgewisseld worden met flinke prijsstijgingen. Er begint zich een trend af te tekenen die in een bandbreedte tussen 55 en 65 €/ton beweegt. Deze week werd er hoofdzakelijk boven 60 €/ton gehandeld. Dit is nog steeds fors lager dan de 80 €/ton die we eind vorig jaar zagen.

De gemiddelde EPEX-prijs van vrijdag 15 t/m donderdag 21 maart kwam op ruim 70 €/MWh uit. Dat is dik 10 €/MWh hoger dan een week eerder. Dit komt vooral door de afgenomen windproductie, maar ook door de opgelopen gasprijs. Woensdag tussen 18.00 en 19.00 uur werd met 163,72 €/MWh het duurste EPEX-uur sinds 6 december genoteerd. Dit was het gevolg van een windstille dag en snel wegvallende zonproductie.

De onbalansprijzen zijn over het algemeen vrij rustig door de goed voorspelbare weersomstandigheden en het uitblijven van onverwachte verstoringen in het Nederlandse conventionele centralepark. Deze woensdagmiddag zagen we tussen 12.00 en 13.30 uur echter een aantal fikse uitschieters, zowel omhoog (opregelen) als omlaag (afgerelen). De prijsschommelingen volgden elkaar in rap tempo op, waardoor er binnen één kwartier prijsverschillen optraden van meer dan 3000 €/MWh.

Fundamenteel gezien is het vrij rustig op de gasmarkt. De vraag is relatief laag door de milde temperaturen en de lagere industriële activiteit. De beperkte windsnelheden van de afgelopen dagen zorgen er dan wel weer voor dat er gascentrales moeten bijspringen. Het LNG-aanbod valt daarnaast enigszins tegen. Doordat de droogteproblemen bij het Panamakanaal langzaam minder worden, trekken er weer meer Amerikaanse LNG-tankers richting Azië. De gasprijzen liggen daar al enkele weken hoger dan in Europa. Dit verklaart mogelijk ook gelijk de opleving van de Europese gasprijzen; als Europa binnenkort de gasbergingen weer wil gaan vullen, dan moet er wel LNG aangetrokken worden. En daarvoor moeten de Europese prijzen dus dichter bij de Aziatische prijzen komen te staan.

Vrijdag gaan we een periode in waar de maximumtemperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde liggen. Er is zelfs kans dat er zeer lokaal een sneeuwvlok naar beneden komt dwarrelen in de nacht van zondag op maandag. Deze frissere periode houdt vermoedelijk aan tot eind maart. De lage temperaturen gaan dit weekend gepaard met forse windsnelheden, waardoor de verwachte EPEX-prijzen toch omlaag worden geduwd naar ca. 50 €/MWh. Voor de werkdagen erna wordt ook een prijs rond dit niveau ingeschat.

Voor de gasmarkt kijken we zoals gezegd ook naar de Aziatische gasprijzen. Er lijkt voor Europa weinig neerwaarts potentieel te zijn zo lang de prijzen daar niet dalen. Het risico op kou ebt daar echter ook weg en het zal nog even duren voordat de stroomvraag voor airconditioning gaat toenemen, dus er is richting het tweede kwartaal wel ruimte omlaag op beide markten. De bodem voor de Europese gasprijzen ligt op het oog rond 22,5 €ct/m3 aangezien dat het niveau is waarop de prijzen weer opveerden eind februari.

In Groot-Brittannië werd deze week de laagste hoeveelheid hervergast LNG het pijpleidingennetwerk ingepompt sinds september. In Nederland gaat het echter crescendo met de LNG-import, want tot 5 april worden er nog zeker negen leveringen verwacht. Nederland blijft een belangrijk doorvoerland voor gas, bijvoorbeeld richting Duitsland (en daarna Oostenrijk/Hongarije) en België. In combinatie met ruime importcapaciteit en de zeer liquide TTF-markt zorgt dit ervoor dat Nederland een aantrekkelijke bestemming is.