De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate week 12 2020

Terugblik op de afgelopen week

Afgelopen maandag en dinsdag was er zoveel zon dat de opwek van duurzame energie hoofdzakelijk door de zon werd gedaan. Dit is fijn, want maandag was er ook nog eens weinig wind. Op de aanbodzijde zat het dus wel goed, de vraagzijde is echter wel drastisch veranderd en dat was terug te zien in de prijzen. De oproep dat zoveel mogelijk thuis gewerkt moet worden is duidelijk terug te zien in de prijs. Het prijsverloop was vanaf maandag erg vlak, terwijl wij normaal in de ochtend- en avonduren flinke pieken zien. Een andere oorzaak hiervan is ook de (industriële) bedrijvigheid die nu sterk is afgenomen.

Door het corona-virus zijn vrijwel alle termijnmarkten onderuit gegaan. Alleen de steenkoolmarkt lijkt er weinig van te merken, gezien die al het laagste punt heeft bereikt door de lage gasprijzen en hoge wintertemperaturen. De olieprijs is goed gezakt door de teruglopende (vlieg)industrie, maar ook de prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië. De oliekranen staan nu wagenwijd open en dat zorgt voor grote verliezen. Dit hebben we sinds de financiële crisis in 2006 al niet meer gezien. Ook op de emissierechten markt speelde het wegvallen van de vraag een grote rol. Er is nu minder CO2-uitstoot de compenseren en daarom minder vraag om de rechten.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de korte termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen, omdat er bijna geen ruimte meer is voor een verdere prijsdaling. Daarnaast wordt een grotere vraag naar gas op dit moment niet verwacht. De aanvoer van LNG blijft in deze tijd ook gewoon doorgaan zo worden er nog twee schepen verwacht in de Gate-terminal. Engeland wacht nog op zeven schepen voor het einde van de maand.

Lange termijnprijzen

De lange termijn verwachting is erg onzeker. De ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op waardoor er geen voorspelling op de lange termijn gedaan kan worden. Op de oliemarkt is wat beweging op het moment dat er overheidsmaatregelen worden getroffen die het vertrouwen bij de investeerders terugbrengt. Momenteel zitten de gasvoorraden nog zo vol dat er maar beperkte ruimte is voor vloeibaar gas komende zomer. Aan het einde van de winter zal er in Europa een gasvoorraad zijn die voor 50% vol zit. Als er deze zomer evenveel LNG komt als vorige zomer, dan stromen de gasvoorraden over. In januari en februari is er voor 43% meer LNG geïmporteerd dan een jaar terug. Om te zorgen dat er niet een gigantisch overschot komt, zal Amerika een andere afzetmarkt dan Europa moeten vinden of productie moeten verminderen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De zon zal meer gaan schijnen dat zal een grote rol gaan spelen in de APX-prijsvorming. Daarnaast zal ook het windaanbod voldoende zijn waardoor we lage prijzen op de APX-markt verwachten.

Lange termijnprijzen

In Engeland wordt er snel meer duidelijk over de voorgestelde wetgeving omtrent het emissierechtensysteem in verhouding tot de Brexit. Als handelaren hier een richting uit kunnen halen, dan heeft dit mogelijk effect voor de lange termijnprijzen. Echter is het ook niet ondenkbaar dat de handelaren komende weken afwachtend zijn wegens het Corona-virus.