De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gas 10 April 17 AprilElektriciteit 10 April 17 April
TTF Daggas33.90 35.19Base Mei 2556.3565.78
TTF Mei 2533.3935.57Peak call 2680.6686.29
TTF call 2632.1633.47Base call 2675.7779.60

De start van de aprilmaand is gepaard gegaan met flinke prijsdalingen op diverse handelsmarkten. De belangrijkste aanleiding hiervoor is een mogelijke ontketening van een ‘handelsoorlog’ die door de Verenigde Staten op 2 april is gestart. Met name China lijkt het te moeten ontgelden, omdat dit land op diverse vlakken als grootste concurrent van de VS wordt beschouwd. De VS staan open voor handelsdeals, zolang deze gunstig uitpakken voor de Amerikaanse economie. Hogere importheffingen zouden het handelstekort van de VS moeten verlagen. Amerikaanse bedrijven krijgen hierdoor namelijk een prijsvoordeel. Dat zou vervolgens tot meer winst en banen in de VS moeten leiden.

Dat China zich niet zomaar neerlegt bij de ontstane situatie, is goed te zien aan de wederzijdse verhoging van importheffingen op diverse goederen. Beide grootmachten lijken vooralsnog niet voor elkaar te willen zwichten. Dit geeft op zijn beurt grote onzekerheid voor de mondiale handel en de wereldeconomie. De prijsdalingen op de diverse markten weerspiegelt de vrees voor een naderende recessie als de handelsoorlog verder escaleert.

De prijzen van gas op de termijnmarkt zijn na het weekend weer wat opgelopen. Nu president Trump de importheffingen in bepaalde gevallen met 90 dagen heeft uitgesteld, heeft er de afgelopen dagen een correctie plaatsgevonden op de energiemarkten, waardoor de termijnprijzen van gas weer zijn gestegen. De markt wacht nu voornamelijk op wat komen gaat.

Doordat de grootste neerwaartse prijsdruk op de korte termijn lag, is de spotprijs van gas wel iets onder het prijsniveau van de contracten voor de komende winterperiode gezakt. Dat is met name een gunstige ontwikkeling voor het wederom aanvullen van de gasvoorraden. De gemiddelde vulgraad voor heel Europa is in de eerste twee weken na de start van het vulseizoen opgelopen van 34 naar bijna 36 procent. De Nederlandse opslagen lopen hier qua vulling aardig mee in de pas. Bij ons is de gemiddelde vulgraad eveneens met 2 procentpunt gestegen: van 21 naar 23 procent. Het is onaannemelijk dat de eerste tussentijdse doelstelling van 32% op 1 mei gehaald gaat worden.
Bij onze oosterburen is er nog nauwelijks sprake van aanvulling, daar is het percentage nauwelijks gestegen en ligt net onder de 30 procent.

Voor de komende weken geeft de weersverwachting aan dat de temperatuur in een groot deel van Europa tot 3 graden boven het langjarig gemiddelde blijft. Daarmee zullen de spotprijzen voor elektriciteit voor de rest van april vergelijkbaar zijn aan die van de afgelopen weken. De markt schat voor volgende week dan ook een gemiddelde spotprijs in van rond de 70 €/MWh. De eerdere forse daling op de markt werd in eerste instantie duidelijk door sentiment gedreven. Nu zal langzaamaan duidelijk moeten worden wat de daadwerkelijke impact op de gas- en elektriciteitsmarkten is. Het Oxford Institute of Energy Studies rapporteerde hierover in hun review: in het rapport wordt er voor de rest van 2025 vanuit gegaan dat er geen grote stijging zal zijn van de vraag naar gas, omdat de Franse kerncentrales goed kunnen voorzien in de vraag naar elektriciteit en de opwek uit hernieuwbare bronnen verder zal toenemen.

De aanvoer van LNG naar de Nederlandse terminals is goed. Tot eind april worden er namelijk zeven schepen verwacht. Dat is overigens wel twee minder dan in dezelfde periode in 2024.
Als de LNG invoer in de komende maanden niet verder aantrekt, wordt het uitdagend om de gasvoorraden op 1 november weer op 90% vulgraad te krijgen. Ook in combinatie met de aanstaande start van het Noorse onderhoudsseizoen en het beperkte prijsverschil tussen spot en levering voor de komende winter.  

Een robuuste LNG aanvoer in de komende zomermaanden blijft cruciaal. Vanuit dat perspectief is het goed nieuws dat de Calcasieu Pass LNG terminal in de VS eindelijk volledig operationeel is. Sinds 2022 exporteerde deze terminal wel gedeeltelijk, maar het volledig in bedrijfstellen van de fabriek was een langdurig proces.

Bij gas is er dus meer onzekerheid in de markt. Zolang de situatie rondom de Amerikaanse importtarieven onduidelijk is, zal de markt volatiel blijven.