De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De prijs van daggas kwam terug op het oude niveau. In Engeland waren veel prijsbewegingen door stakingen in Schotland die de Noorse aanvoer verstoorde.

De APX prijs is vergelijkbaar met de prijs van vorige week. In het weekend was de prijs laag en doordeweeks hoger. Vanaf woensdag nam de prijs naar verwachting toe. De APX prijs kon hierdoor dalen. Onbalans was onrustig met veel pieken, dit kwam door de bewolking en weinig wind. Echter, vond TenneT het niet nodig om noodvermogen af te roepen.

Op het lange termijn gebeurde er weinig. De grondstoffen reageerde amper op de Brexit ontwikkelingen.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij een prijsstijging. Dit komt omdat het volgende week een stuk kouder wordt. Er zullen geen tekorten ontstaan, de opslag zit vol er er komen heel veel LNG tankers nog aan, maar liefst 8 tot 4 november in Engeland. In de Gate terminal is het rustiger, omdat de tankers nog vol liggen.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Er is wel wat onzekerheid door de ingebruikname van Nordstream2 (deze komt volgens de planning in Q2 van 2020 in gebruik) en de gesprekken over gastransport tussen Rusland en Oekraïne.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt weten wij niet goed welke richting de prijzen aannemen. Tot en met zondag is er veel wind, dat zorgt voor lage APX prijzen. Daarna maakt de wind plaats voor de kou waardoor de prijs zal oplopen.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Het gaat minder met de wereldeconomie en dat zorgt op het lange termijn voor een dalende prijs. De handelsgesprekken tussen China en de VS en de Brexit zorgen voor onzekerheid. Wat gaat de Brexit doen? Uitstel tot 2020? Wat gaat er komen?