De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

Eind vorige week was en sprake van een stijging op de daggas markt. Dit had verschillende oorzaken, waaronder de uitval van een gasleiding tussen Oostenrijk en Italië. Dit zorgde voor extra veel export via Duitsland en Frankrijk naar Italië. Daarnaast zorgde ook de lagere temperatuur in Noord-West Europa voor een opwaartse prijsdruk. Na het weekend zakte de prijs terug. Het leveringstarief voor de wintermaanden is nu gedaald richting het bodemniveau van begin september, voor de Franse kerncentrales moesten sluiten en de aanval op de olietankers op Saudi-Arabië.

Op maandag was de APX prijs hoger en op dinsdag stond hij weer iets lager. Het wisselvallige weer was goed zichtbaar in de onbalans. Op maandag en dinsdag was er veel minder zon dan verwacht en werd er opregelend noodvermogen afgeroepen.

Op het lange termijn bewoog de gasprijs zijwaarts. Er was geen richtinggevend nieuws en er waren wisselende grondstofprijzen. De emissierechten zijn gezakt door vrees van een recessie in de EU. Steenkool steeg stevig door een overstroming in een mijn in India en de olieprijs beweeg richtingloos op en neer. Woensdag was er een stijging doordat de gesprekken tussen China en de VS over een handelsovereenkomst zijn hervat.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij dalende prijzen. Er wordt zachter weer verwacht, wel meer wind, maar een hogere temperatuur en met evenveel regen. In de Rotterdamse haven ligt een LNG schip te wachten op een lossing. Daggas maar ook de prijs voor november en december hebben daarom ruimte om te zakken.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn markt verwachten wij stabiele prijzen. Er wordt gewacht op de verschillende zaken die spelen zoals het handelsconflict tussen China en de VS wat opgelost moet worden.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt verwachten wij een prijsdaling. Door de wind die verwacht wordt, zal de windproductie hoger zijn en dat geeft een neerwaardse druk op de prijs.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen stabiel blijven. En ook hier zal er worden afgewacht wat er op de markt gebeurd.