De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

kou in frankrijk

Terugblik op de afgelopen week

De markten werden eind vorige week beheerst door het naderende koude weer. Afgelopen maandag stabiliseerden ze zich echter weer. Afgelopen jaren was het zo dat als de kou er eenmaal was de prijzen bleven stegen door de hogere vraag. Dit is nu niet het geval en dat is opvallend. Woensdag en donderdag daalde de gasprijs weer, ondanks dat er veel vraag was. Vandaag (vrijdag) is de prijs iets opgelopen. De prijs is nog steeds laag en dat zal hij ook blijven door de vele LNG-schepen die nog verwacht worden de komende periode.

Op de APX-markt zijn de prijzen beperkt opgelopen ondanks het koude weer. In België en Frankrijk was dit wel anders, daar stegen ze goed. De prijs ligt daar dan ook €10/MWh hoger dan in Nederland en Duitsland. In Frankrijk wordt er veel verwarmd met elektra, de kou zorgt dus voor een stijging van de elektra prijzen.

De lange termijn elektra prijs is gedaald wegens de dalende grondstofprijzen. Hoe het gaat met het handelsakkoord weet niemand, Trump heeft de hoop echter als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Hierdoor begonnen de grondstofprijzen te dalen. Steenkool is gezakt naar het drempelniveau.

CO2-rechten daalde wegens het gebrek aan nieuws over de Brexit. De olieprijs is gestegen en dat is al vanaf begin oktober gaande. De olieproducerende landen maken hun aanbod krapper, de vraag lijkt te stijgen en de voorraden lijken kleiner.

De gasprijzen reageren niet op de olieprijsontwikkeling. De verwachting is dat het LNG-aanbod goed blijft, ook in 2020. Ondanks dat de vraag vanuit Azië zal toenemen blijft het aanbod naar Europa goed. Nordstream2 komt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 weer in gebruik.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij een prijsdaling. Volgende week zal de temperatuur weer wat gaan oplopen waardoor de gasvraag kan dalen. Er is veel LNG-aanbod, in de GATE-terminal worden 16 en 21 november nog drie schepen verwacht en in de rest van november komen er in de UK nog 7 schepen binnen. Een verdere daling is bijna niet meer mogelijk.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. De gasprijzen van het lange termijn doen nauwelijks mee met de prijsdaling. Er is ook geen aanleiding dat dit op de korte termijn zal gaan veranderen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij een prijsdaling. Het milde weer in combinatie met de kou zorgt ervoor dat er een daling mogelijk is.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Een verdere daling van de steenkoolprijs is niet waarschijnlijk. Gezien er geen Brexit-nieuws is verwachten wij ook geen forse prijsdaling bij de CO2-rechten.