De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De week begon met rustige markten, maar dat maakte plaats voor een stijgende lijn op de olie-, kolen- en gasmarkten. Daggas begon woensdag te stijgen, door het flinke LNG-aanbod werd dit wel enigszins beperkt. Maandag was er nog een grote Russische levering in de Gate-terminal. De olieprijzen stegen met 2% en trokken de gasprijzen met zich mee. Dit zorgde voor een prijsstijging van 4%, maar de stijging was al snel over door de positieve berichten over de olievoorraden uit de VS en de slechte economische vooruitzichten voor de EU.

Dit kwartaal is de Cobra-kabel tussen Denemarken en Nederland in gebruik genomen. Dit zorgt voor extra transportcapaciteit. Alleen was er dinsdagnacht een verstoring en daarom was er geen transportcapaciteit beschikbaar op de kabel. Gelukkig was dit aan het eind van de ochtend verholpen. Dit had geen effect op de korte termijnprijzen.

Het is in de APX-prijzen goed te zien dat wij erg afhankelijk zijn van het aanbod van zon en wind. Op de vrijwel windstille dagen schoot de APX-prijs de lucht in. Centrales moesten opgestart worden en dat bracht ook hoge kosten met zich mee, waardoor de APX-prijzen relatief hoog waren.

De VS en China lijken een handelsakkoord te bereiken. Dit zorgt voor een terugkerend vertrouwen in de wereldeconomie en vooral de Chinese economie. China is de grootste olieafnemer van de wereld en als hun economie goed gaat, geeft dat steun aan de oliemarkt. De recessie ligt op de loer, maar dit mogelijke handelsverdrag tempert deze verwachtingen.

De toestemming die Denemarken heeft gegeven voor het aanleggen van de Nordstream2-pijpleiding door de Deense wateren heeft zichtbaar effect gehad op de lange termijnprijzen van gas. De prijzen stijgen namelijk minder hard.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij een prijsstijging. De nachttemperaturen dalen en zullen rond het vriespunt liggen of zelfs eronder. Er is voldoende LNG-aanbod en er worden de komende twee weken nog twee LNG-tankers in de Gate-terminal verwacht. De tankers hebben nog geen reden om naar Azië uit te wijken.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Er is onzekerheid over de uitkomst van de gesprekken over het handelsakkoord tussen de VS en China. Toch zorgen de positieve geluiden nu al voor een prijsstijging bij olie, kolen en gas. Als dit akkoord wordt bereikt geeft dat steun met name aan de oliemarkten.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij stabiele prijzen. Er komt meer wind, wat een prijsdrukkend effect heeft. Ook laat de zon zich elke dag wel even zien vanaf vandaag (vrijdag).

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Naar verwachting hebben de grondstofprijs stijgingen weinig effect op de prijs.G