De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

amerika doet rente omlaag

Terugblik op de afgelopen week

De gasvoorraden zitten zo vol dat ze de gasoverschotten niet meer kunnen opvangen. Het past er gewoon niet meer bij. Het gasoverschot was vorig weekend erg goed zichtbaar, GTS moest verschillende keren ingrijpen. Diverse marktpartijen die hierop konden inspelen begonnen extra gas af te nemen om het systeem weer in balans te krijgen. En zij profiteerden van de negatieve gasprijzen.

De koude nachten die volgende na vorig weekend zorgden ervoor dat de gasprijs steeg. Halverwege de week zette zich weer een daling in. De voorspellingen dat er mildere nachten aankwamen zorgden ervoor dat de korte termijn gas- en elektra prijs daalde. Het grote LNG-aanbod zorgt voor druk op de korte en middellange termijn gasprijs.

De APX-prijs is vergelijkbaar met de prijs van vorige week. In het weekend was de prijs laag en doordeweeks hoger. In de middaguren drukte de opwek uit zon de prijzen terug omlaag. Dinsdag was het zonniger dan verwacht waardoor de onbalans wegzakte. Marktpartijen reageerden hierop door een deel van hun intraday te verkopen. Echter bleek dit zoveel te zijn dat er een tekort ontstond, waardoor TenneT noodvermogen moest afroepen.

Bij de lange termijnprijzen is weinig gebeurd. Zelfs het uitstel van de Brexit had weinig tot geen invloed op de prijzen. De prijsbewegingen waren beperkt, maar wel licht dalend.

De andere grondstofmarkten was hetzelfde zichtbaar als bij de APX. De Brent-olieprijs is niet buiten de bandbreedte uitgekomen, hij zat echter wel onderin de bandbreedte. De prijs van steenkool daalde licht. Emissierechten zijn terug geklommen naar een oud niveau en bleven daar.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij een stabiele prijs. De gasvoorraden zitten goed vol en de nachten zullen zo’n 10 graden warmer zijn dan vorige week. In de nacht hoeft er dus niet veel gestookt te worden.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Denemarken gaf bericht dat de laatste hobbels zijn weggenomen voor de gaslevering van Rusland naar Duitsland via de Nord Stream 2 pijpleiding. Alleen op het Noorse grondgebied moet de pijpleiding nog gelegd worden. Eind maart 2020 zou gaslevering via deze route mogelijk moeten zijn. Dir zorgt ervoor dat er 55 miljard m3 per jaar extra is aan capaciteit en dat in combinatie met het LNG-aanbod zou een goede neerwaartse druk geven op de langere termijn.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij stabiele prijzen. De marge van zowel gas- als steenkoolcentrales zijn goed genoeg om te blijven draaien. Het seizoen onderhoud is voorbij waardoor er voldoende aanbod is. Op dit moment zijn de gascentrales het voordeligst gezien de lage gasprijs, maar naar verwachting zal dit omslaan wanneer de kou toetreedt.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse centrale markt de rente heeft verlaagd met 0,25%, met als doel de economie te stimuleren. Daarnaast werd duidelijk dat de Britten 12 december vervroegd mogen stemmen voor het parlement, die moeten een einde maken aan de Brexit-patstelling die de Britse politiek verlamt.