De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate week 4

Terugblik op de afgelopen weken

De afgelopen week zijn de markten weer verder gedaald. De korte termijn gascontracten zijn van zes tot acht procent gedaald, wegens de druk van het milde weer en de volle voorraden. Het eerste maandcontract is nu 40% goedkoper ten opzichte van vorig jaar. Ook de korte termijn elektra prijzen staan laag, Q2-2020 zit momenteel op het laagste niveau van de afgelopen twee jaar. Alleen op de APX-markt was een stijging te zien, veroorzaakt door het flink afgenomen aanbod wind en gebrek aan zon.

De APX-prijs kwam eerst niet boven de 50 €/MWh uit, maar de afgelopen dagen lukte dat met gemak. De dag gasprijs heeft daarentegen wel weer een bodem geraakt en die ligt rond de 10,50 €ct/m3. De laatste dagen heeft TenneT meerdere malen noodvermogen afgeroepen. Dit kwam door het uitvallen van centrales en weinig wind. Woensdag duurde het wel zeven uur voor het net weer in balans was, dit kwam door het onverwacht langer uitvallen van de Claus-centrale. TenneT heeft zelfs gevraagd om de inzet van extra reservevermogen van producten. Dit duurde anderhalf uur en daarna was de situatie weer genormaliseerd. In de nacht van woensdag op donderdag werd er nog eens voor 2,5 uur noodvermogen afgeroepen als gevolg van het uitvallen van de Uniper-Centrale op de Maasvlakte.

De lange termijncontracten voor gas hebben ook een prijsdaling gezien, zo zijn de contracten voor 2022 en 2023 nu 0,5 €ct/m3 goedkoper dan vorige week. Door de positieve vooruitzichten op de gasmarkt zit er minder risico ingeprijsd, dit zorgt ervoor dat de prijsdaling. De positieve vooruitzichten komen voort uit een zeer ruime aanvoer via LNG-schepen en de Nordstream2.

Steenkool is voor het 2021-contract onder de psychologische grens van $62 gezakt en heeft zelfs een lagere prijs dan $60 aangetikt. Steeds meer landen maken concrete plannen voor het uitfaseren van kolencentrales dat zorgt voor pessimistische vooruitzichten op de steenkolenmarkt. De prijs van emissierechten trok zich weinig aan van deze ontwikkelingen en heeft hetzelfde prijsniveau als vorige week. Tot nu toe is er nog steeds een gebrek aan informatie over hoe Groot-Brittannië en Duitsland omgaan met de overschotten aan rechten die zij straks hebben.

Op de oliemarkt was er afgelopen week nog voorzichtig optimisme met betrekking tot de wereldeconomie, nadat China en de VS de eerste fase van het handelsakkoord hadden getekend. De Libische generaal Khalifa Haftar heeft besloten een vijftal havens te sluiten, hierdoor is er nog maar de helft van de normale export mogelijk en dat zorgde voor de nodige onrust op de markt. De markt heeft er gelukkig vertrouwen in dat de Afrikaanse landen hun best gaan doen de productie en export te verhogen om de balans te herstellen. De positieve signalen vanuit American Petroleum Insitute over de Amerikaanse voorraden zorgden ervoor dat de voorste maandcontracten tot onder de 63 $/vat zakte.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de korte termijn gasmarkt verwachten wij stabiele prijzen, maar een lichte daling is ook mogelijk. Na het weekend zal er meer wind zijn en zal de temperatuur een paar graden stijgen. De gasprijs is al historisch laag en daarom zal er weinig ruimte nog zijn voor een verdere daling. Eind van de maand worden er nog vier LNG-schepen verwacht in de Gate-terminal op de Maasvlakte.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn gasprijzen verwachten wij een verdere daling van de prijzen. Verschillende contractjaren zijn al door de grens heen gezakt, dit prijsniveau heeft zich in 2018 voor het laatst laten zien. Dit geeft mogelijk een tijdelijke interesse van gashandelaren om meer in te kopen, zodat de prijs wat oploopt, maar op de lange termijn zien we genoeg ruimte voor een verdere prijsdaling. De gasvoorraden zitten momenteel nog voor 71% vol, doordat er zo weinig kou is. Normaal worden de voorraden in de zomer bijgevuld, maar als het zo blijft zullen deze in de zomer niet bijgevuld hoeven te worden.

De NordStream2 wordt vermoedelijk afgebouwd door Rusland. Er zijn minder rommelingen in het Midden-Oosten en de spanningen in Noord-Afrika lijken weinig effect te hebben op de oliemarkt. De markt blijft zeer gevoelig voor sentiment, dus het (politieke) nieuws kan hier verandering in brengen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de APX-prijzen verwachten wij een dalende lijn te gaan zien op de korte termijn omdat de wind weer gaat waaien. Komende maandag en dinsdag is er onderhoud aan de NorNed-kabel en daardoor zal er 700 MW wegvallen aan transportcapaciteit in beide richtingen. Dit zal ervoor zorgen dat die dag de APX markt wat hoger zal staan.

De steenkoolprijzen hebben moeite om steun te vinden. Dit komt omdat er voor steeds meer centrales een sluitingsdatum wordt gepland en het prijsniveau van gas zo laag is dat steenkool minder interessant is. Aan de emissierechtenmarkt wordt vanaf twee kanten getrokken. In Duitsland is er meer nucleair vermogen beschikbaar waardoor steenkool uit de markt gedrukt wordt en er minder emissierechten gekocht hoeven te worden. Daar staat tegenover dat er minder emissierechten geveild worden dan afgelopen week wat weer voor een prijsopdrijvend effect zorgt.

Lange termijnprijzen

Dit jaar worden veel meer emissierechten geveild van in 2019. Het gaat om een toename van 34% en daarmee wordt een prijsdrukkend effect verwacht. Naar verwachting zal het prijsniveau einde van dit jaar liggen op €20/ton. Dit hangt wel af van wat er met de Britse en Duitse emissierechten gebeurd. Het is nog niet duidelijk wat er met de Duitse emissierechten gaat gebeuren indien de kolencentrales gesloten worden. Er zijn twee opties mogelijk, ze komen op de markt óf ze worden geannuleerd. Handelaren houden dit scherp in de gaten.