De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Op de markten is na een wilde handelsweek de rust teruggekeerd. Zo’n wilde week hebben we al sinds 2008 niet meer gehad. Het lage prijsniveau waar we op terecht zijn gekomen, is onder andere de oorzaak van de wilde handelsweek. Maar er gebeurde meer, er werd deze week bekend dat de kans bestaat dat alle 34 probleem kerncentrales in Frankrijk op termijn gesloten moeten worden. Daarnaast zal de gaswinning uit Groningen al in 2022 teruggebracht worden naar nul. Ook heeft het Europese Hof het gastransport van de Nordstream leiding naar Tsjechië stilgelegd. En heeft een drone aanval ervoor gezorgd dat de helft van de Saoedische olieproductie stil ligt. Dit heeft nogal wat impact gehad op de energieprijzen. Gelukkig daalden de prijzen ook weer met gemak, dit geeft aan dat de economie niet in een hoogconjunctuur-schaarste is, zoals in 2007 en 2008 het geval was.

Op de APX markt hadden we met een stabiele prijs te maken tot het weekend. De prijs had een laag prijsniveau, maar aan het begin van de week begon deze te stijgen door de regen, weinig wind en weinig zon.

Op de TTF-daggas markt zagen wij maandag een stijging, die werd veroorzaakt door kleine aanbodverstoringen. Door de zwakke lassen in de stoomcabine van 20 Franse kerncentrales begonnen exploitanten van gascentrales massaal met de inkoop van gas voor de winter. Deze toename van de vraag naar gas zorgde voor een prijsstijging. Ondertussen is de prijs weer licht aan het dalen.

Op het lange termijn daalden de prijzen nadat bekend werd dat er niks ernstig aan de hand is met de kerncentrales in Frankrijk. Echter werd dit niet volledig vertrouwd, want dinsdag en woensdag ontstond er een koopgolf bij handelaren en verbruikers. Deze koopgolf is inmiddels weer gesust. Door de drone aanval op de Saoedische olieproductie steeg de olieprijs met 20%, maar al snel werd dit gecorrigeerd. Toen bekend werd dat de productie met de komende maandovergang hersteld is en het productieniveau verhoogd wordt zakte de prijs. Deze is nu al enkele dagen redelijk stabiel.

De steenkoolprijzen kregen een herstel nadat Trump vriendelijker was tegenover China en zelfs uitstel van de handelssancties heeft gegeven. De CO2-emissierechten reageerde hier amper op. Toen woensdag bekend werd dat er geen reden is om de kencentrales stil te leggen, daalden de elektra- en gasprijs.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij dalende prijzen. Het lijkt erop dat gasprijzen goed kunnen dalen de komende weken omdat de aanvoerrisico’s zullen verdwijnen en er meer LNG-aanvoer zal zijn. Komende week zullen er bij de Gate in Rotterdam twee LNG tankers aankomen en ook komen er twee tankers aan in Engeland. De daalruimte van de gasprijs lijkt wel beperkt. De prijs voor de komende wintermaanden zou zelfs nog met een cent kunnen zakken.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen dalen. Momenteel zijn de prijzen nog op een verhoogd niveau, maar omdat de korte termijnprijzen zo laag liggen, is het aannemelijk dat de lange termijnprijzen ook mee zullen dalen. Het enige spannende is dat we niet weten wat Saoedi Arabië en de VS zullen doen als tegenreactie op de drone aanval.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt verwachten wij een prijsdaling. Voor volgende week zijn de weerberichten gunstig, dit weekend wordt het weer in de 20 graden, zondag zelfs 26 en de rest van de week zal dit rond de 18 graden liggen. Dit zorgt ervoor dat de prijzen voor komend weekend en komende week laag handelen.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen dalen. Momenteel is het prijsniveau verhoogd, maar dit zal gaan dalen. De hogere prijs komt door de hogere steenkoolprijzen en omdat de Franse angst nog niet weg is. De EDF heeft namelijk nog niet aangetoond dat de stoomturbines in de kerncentrales veilig zijn.