De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen weken

De korte termijnmarkt werd gestuurd door het weer. Nadat de politieke onderzekerheden weg waren, daalde de markten verder. De gasdagprijs was laag door het warme weer en het ruime LNG-aanbod. Door de hoeveelheid wind lag de gemiddelde APX-prijs ook lekker laag. Er is de afgelopen weken 3 keer noodvermogen afgeroepen door TenneT. Dit waren relatief lange oproepen waarbij het lang duurde voor het net weer in balans was. 31 december duurde het zelfs twee uur.

Oekraïne en Rusland hebben 30 december eindelijk hun handtekening gezet onder de transportovereenkomst voor de doorvoer van gas. Hierdoor verdwenen de laatste onzekerheden. De reactie was beperkt, West-Europa is minder afhankelijk van deze transportroute dan de directe buurlanden van Rusland. De NordStream2 wordt later opgeleverd, maar dat had weinig impact op de prijs van gas. Lange termijngasprijzen liepen wat op, maar er is te weinig handel geweest om hier waarde aan te hechten.

De oliemarkt reageerde op politieke ontwikkelingen. De productiebeperking van de OPEC+ zorgde voor een prijsstijging, ook de positieve handelsonderhandelingen tussen de VS en China zorgden voor een stijging. De onrust in het Midden-Oosten zorgt voor de grootste prijsbewegingen. Bij angst liep de prijs op, maar als die geen invloed hadden op de leveringszekerheid liepen ze weer terug. Steenkoolprijzen waren stabiel. De emissierechten zijn echter wel gedaald.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de daggasmarkt denken wij dat de prijzen zullen dalen.Op dit moment is er geen kou voorspeld en sommige analisten denken dat we druilerig de overstap naar de lente maken zonder iets dat op winter lijkt. Gevolg hiervan is dat door jet ruime LNG-aanbod en volle voorraden er nagenoeg geen opwaartse druk is. In Groot-Brittannië is een overschot aan LNG en dat zorgt voor veel gastransport. Nederland en België hebben hierdoor ook voldoende aanbod. De komende weken zullen er in de Gate-terminal ook weer schepen aankomen. Na Amerikaanse dreigementen heeft het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas besloten zich terug te trekken uit het NordStream2-project. Rusland zegt dat de aanleg doorgaat, maar in een rustiger tempo.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. De olieprijs kan roet in het eten gooien, want door spanningen in en om Iran kan deze stijgen. Tegelijkertijd hebben onze vrienden uit Sranan (Suriname) een nieuw olieveld ontdekt en dat zorgt voor een serieuze extra speler op de oliemarkt. Plenty LNG de komende tijd, de aanvoer blijft royaal wat voor een neerwaartse prijsdruk zorgt.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij een lichte prijsdaling. Door uitblijvende neerslag in Frankrijk wordt er opgewekt door hun waterkrachtcentrales. Het effect op onze markt is vooralsnog minimaal. In Noorwegen zal veel regen en wind zijn en het overschot zal onze kant op komen door de verlengkabel op de bodem van de Noordzee.

Lange termijnprijzen

Wij verwachten stabiele prijzen. De ontwikkelingen van de emissierechten zal voornamelijk in Duitsland en Groot-Brittannië zijn. Wat gaat de Brexit doen met de rechten? Hetzelfde geldt over het effect als de kolencentrales in Duitsland gaan sluiten. Zal de markt overspoeld worden met emissierechten?