De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

De korte termijn gasprijzen stegen vorige week na de voorspelde hittegolf met weinig wind en de berichten over extra onderhoud aan Noorse gasvelden eind augustus die doorlopen tot september. De prijs was in de weken ervoor gedaald, maar ondertussen is hij weer aardig wat opgelopen. De komende dagen zal het minder warm worden, waardoor de prijs weer wat kan gaan dalen. Omdat de maand prijs is gestegen worden er minder LNG leveringen in september en oktober geannuleerd. Dit zorgt ervoor dat de aanvoer wat groter zal zijn.

Door de hitte draaien de gascentrales in Nederland en de omringende langen weer op volle toeren. In combinatie met de lage aanvoeren van LNG en Noors en Russisch leidinggas zijn de Nederlandse gasopslagen met bijna 10% verminderd in juli en augustus. Momenteel zitten de gasvoorraden 81% vol en dat was vorig jaar 89%.

De spotprijzen elektriciteit in Nederland volgden de daggasprijs, begin vorige week was er een behoorlijke prijsstijging. Daarna zijn de APX prijzen weer wat gedaald. In Belgiƫ en Frankrijk reageren de prijzen van elektriciteit een stuk heftiger op de warmte. Door de exportbeperkingen merken wij hier in Nederland weinig van en blijven de prijzen laag.

De meeste prijsbewegingen zagen wij op de markten die lopen tot zomer 2021. De periodes die later vallen lieten beperkte prijsbewegingen zien. Op de grondstofmarkt was het vrij rustig: de olieprijs loopt langzaam op, de emissierechten hebben een kleine stijging gehad en de steenkoolprijs is licht gedaald. De lange termijnprijzen zijn redelijk gelijk gebleven aan de prijs van de laatste marktupdate.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Na dit weekend zullen er wat lagere APX prijzen verwacht worden, de temperatuur zal weer wat gaan zakken en de wind zal meer aantrekken. Dit zorgt ervoor dat er meer opwek uit duurzame bronnen beschikbaar komt. De weerovergang die eraan komt zal wel zorgen voor flinke bewegingen op de onbalans.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

De daggasprijs blijft naar verwachting stabiel. Na de prijsstijging van vorige week zijn er enkele prijscorrecties geweest. Dit zorgt ervoor dat de prijs t/m komende winter op dagbasis aardig beweegt. De huidige prijzen zijn verklaarbaar door de lagere voorraad en de lage LNG-aanvoer. De winterprijzen zullen in september hun richting kiezen.

Lange termijnmarkt

Voor het langere termijn verwachten wij stabiele prijzen. Richtinggevend nieuws hebben wij momenteel niet. We zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van COVID-19 en de economische gevolgen die dit met zich meebrengt. Wij hopen begin september hier meer duidelijkheid over te hebben.