De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

storm dennis

Terugblik op de afgelopen week

Afgelopen weekend kwam Ciara om de hoek kijken. De eerste storm van dit decennium. Zoals vorige week al voorspeld zou dit druk uitoefenen op de APX-prijzen en dat gebeurde ook. Zondag- en maandagochtend waren de prijzen ruimschoots onder de €10/MWh. De laagst behaalde uurprijs bedroeg €2,60/MWh. Door windstoten die de kracht van een orkaan hadden moesten er meerdere windparken uit worden gezet om schade te voorkomen. In Duitsland zijn zelfs negatieve uurprijzen tot stand gekomen van €16,95/MWh. Bij onze buren staan de meeste windmolenparken op land en de kans dat ze uit moeten is kleiner dan de windparken op zee.

De forse windproductie zorgde er in West-Europa voor dat er minder behoefte was aan elektriciteit die door gascentrales wordt opgewekt. Dit had weer een prijsdrukkend effect op de gasprijs. Ook de temperaturen waren hoog waardoor de vraag naar gas afnam. Daarnaast bleef ook de LNG voorraad oplopen, niet door LNG-schepen want in Groot-Brittannië konden enkele schepen niet aanmeren door de storm.

De invloed van het Corona virus is alweer afgenomen op de olieprijs. Er werden minder nieuwe ziektegevallen gerapporteerd en dat zorgde voor meer vertrouwen bij handelaren met betrekking tot olie en steenkool vanuit China. Maandag heeft de olieprijs het laagste niveau in 13 maanden behaald en dat zorgde ervoor dat de OPEC+-leden druk in overleg zijn over productiebeperkingen.

De lange termijncontracten voor gas en elektriciteit liepen zo’n 2% op. Dit komt door de sterkte op de steenkolen- en emissierechtenmarkt. Kolenschepen hadden moeite met het varen over de Rijn door het lage waterniveau.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Voor de gasprijzen is het van belang dat de LNG-schepen eerder arriveren in de haven van bestemming dan storm Dennis arriveert. Bij te hoge golven kunnen de schepen niet uitvaren. Er worden weer verschillende LNG-schepen in de Gate-Terminal verwacht. De temperatuur zal voor de tijd van het jaar hoog blijven waardoor de vraag naar gas laag zal zijn. Al met al zijn we onzeker voor wat deze gasprijs zal doen.

Lange termijnprijzen

Voor de lange termijn verwachten wij stabiele prijzen. De prijzen zijn momenteel zo laag dat het voor handelaren weer interessant is geworden om te kopen. Dat herstel zagen we in de afgelopen week al bij olie, steenkool en de langetermijncontracten voor gas. Toch is er weinig reden om tot een prijsstijging te komen. In Europa is er super veel gas en daarnaast heeft de winter zijn gezicht nog niet laten zien. De voorraden zullen vol blijven en in de zomer hoeft er dus weinig tot niks bijgevuld te worden. De enige onzekerheid is de oplevering van NordStream2, maar dat drukt de prijs niet.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Wij verwachten komende week een lichte daling van de prijzen. Dit weekend komt er weer een storm aan land dat zorgt voor meer windproductie. Daarnaast zijn de temperaturen hoger dan wat gemiddeld is voor deze tijd van het jaar. De kans is groot dat verschillende windparken weer worden stilgelegd wegens de krachtige wind. De APX-prijzen zullen daardoor dit weekend erg laag zijn.

Lange termijnprijzen

Doordat er steeds meer hernieuwbare energie beschikbaar is worden we steeds minder afhankelijk van kolen- en kernenergie. Dit zorgt ervoor dat de prijzen lager uitvallen omdat er minder risico ingeprijsd kan worden. De prijsinvloeden van het Corona-virus zijn alweer beperkt en de OPEC streeft er naar om de prijzen op niveau moeten houden.