De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

prijsdaling


Terugblik naar afgelopen week

Het is tropisch warm voor de tijd van het jaar en het lijkt er op dat koning winter dit jaar ook niet meer langskomt. Dit, en de goede beschikbaarheid van LNG en gas in de gasopslag, leidden tot een daling van de prijs van het gas. Elektriciteit werd ook goedkoper. Steenkool daalde mee en er is door het heerlijke weer voldoende elektriciteit beschikbaar op de markt.

Vooruitblik op Gas

Wat gaat er deze week gebeuren op de gasmarkt?

Termijn producten

We zijn niet zeker van de richting die de gasprijs de komende week zal laten zien. Het kan namelijk alle kanten op. Enerzijds heeft olie de afgelopen week een lichte stijging laten zien, anderzijds was er meer olie beschikbaar omdat de VS meer produceert.

Variabel  

De komende week verwachten we mogelijk een lichte daling van de prijs van gas. De temperaturen blijven lente-achtig en daarmee warm voor de tijd van het jaar. De vraag is daardoor minder, terwijl het aanbod van gas goed zal blijven doordat er veel LNG vanuit Aziƫ naar Europa komt.
Bekijk hier de actuele marktprijzen.

Vooruitblik op elektriciteit 

Wat gaat er deze week gebeuren op de elektriciteitsmarkt?

Vast 

We verwachten dat elektra mogelijk nog goedkoper zal worden. Zowel de grondstoffen steenkool en gas daalden de afgelopen week in prijs, net als CO2 rechten. Op dit moment zien we geen signalen op de markt die hier de komende week verandering in zullen brengen.

Variabel 

De grondstoffen zijn in paar gedeeld en er is voldoende vermogen beschikbaar door het heerlijke weer. Hierdoor denken we dat de prijs van elektra op de spotmarkten nog wel verder zullen dalen. Dit is voor onze APX’ers dus geweldig.

Disclaimer

Wij van VanHelder adviseren VanHelder, echter kunnen aan deze marktupdate geen rechten worden verbonden. Op grond van de ontwikkelingen die bij ons bekend zijn hebben wij deze voorspelling gemaakt. Lees voor meer informatie de disclaimer.