De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gratis stockfoto met 2020, 4k achtergrond, 4k bureaublad, avond

Terugblik op de afgelopen week en afgelopen jaar

Roerig jaar door corona en zonnepanelen.

De korte termijn gasprijs schoot afgelopen weken omhoog tot wel 19 ct/m3, dit werd gedreven door hogere koolstof prijzen, de verwachtingen van een koude start van 2021 en een verminderde LNG-aanvoer. De Day Ahead elektriciteitsprijs werd hierdoor ook mee omhoog gedreven, zij het in veel mindere mate.

De lange termijnprijzen gas en elektriciteit zijn behoorlijk gestegen afgelopen weken. De Nederlandse stroomprijzen voor 2021 waren de afgelopen weken vrij bullish, gedreven door hogere Europese koolstof- en gasprijzen. De prijs voor 2021-levering steeg daardoor met 5,3% voor de week, om donderdag uit te komen op 47,52 EUR/MWh. Ondertussen liep het leveringscontract voor 2022 af op 46,22 EUR/MWh, wat week na week een winst van 4% opleverde.
De TTF-gas contracten voor het komende jaar schoten in de week omhoog en bereikten op dinsdag het hoogste punt van meerdere maanden, gedreven door de in de inleiding aangegeven redenen, maar ook door het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Het afgelopen jaar was vrij bizar op de energiemarkten. Door de uitbraak van corona kelderde de prijzen en de vraag naar energie. De gas- en elektriciteitsprijzen kelderde tot wel 50% tot een dieptepunt in Mei, daarna gingen de prijzen weer gestaag omhoog. Het verbruik van energie kelderde met wel 15%, wat na de oorlog nog nooit was gebeurt.

Ook op de onbalansmarkt van elektriciteit was het een bijzonder jaar. De markt moet duidelijk nog leren omgaan met de transitie naar hernieuwbare energie. Met name de productie van zon gaf heel veel onrust op de onbalansmarkt. Hierdoor werden op sommige dagen prijzen gezien tot wel 2300 EUR/MWh. Willen we de transitie naar hernieuwbare energie vlot laten verlopen, dan zal de markt hier toch echt een oplossing voor moeten verzinnen.

Ergo het was een knotsgek jaar.

Ik wens jullie allen een gelukkig nieuwjaar en een mooi 2021.