De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

De gasmarkt en de emissierechten waren deze week erg wisselvallig. Daggas en APX was echter wel stabiel. Wegens minder fluctuerende wind en zon waren er geen echte uitschieters naar boven of onder. Ook op de onbalans was het rustig, er waren zoals gebruikelijk alleen enkele pieken aan het begin van de ochtend. Dinsdag heeft TenneT wel noodvermogen moeten afroepen.

De korte en lange termijn contracten vertoonde gedurende verschillende handelsdagen grote verschillen door politieke ontwikkelingen en wisselen productieaanbod. De gasprijs daalde naar aanleiding van een bericht over een vermeende transportovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne. Toen dit nieuws door beide landen werd ontkracht liepen de prijzen weer op. Woensdag zei de directeur van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz dat het akkoord er voor 31 december dit jaar naar waarschijnlijkheid niet meer gaat komen. Dit zorgde ervoor dat de gasprijzen weer ietsje opliepen.

De olieprijzen zijn wat gestegen nadat China en de VS bevestigde dat het eerste deel van het handelsakkoord was gesloten. Ook de productiebeperking die in de OPEC+-vergadering was een oorzaak van de prijsstijging.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de daggasmarkt denken wij dat de prijzen stabiel blijven. Er wordt tot het einde van het jaar geen serieuze kou verwacht, er is voldoende aanbod en de zon laat zich ook elke dag nog een paar uur zien. De energievraag door de zakelijke markt zal afnemen door de kerstvakantie. En de Gate-terminal verwacht dit jaar nog twee LNG-schepen, in Groot-Brittannië komen er nog vijftien aan.

Lange termijnprijzen

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn erg belangrijk voor wat er met de prijs gaat gebeuren. 1 januari loopt de transportovereenkomst af en als er geen nieuw akkoord is, dan moet Rusland het gas via andere routes gaan. Begin 2020 wordt er kou voorspelt en dat zorgt voor een lichte prijsstijging.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij stabiele prijzen door de kerstvakantie.

Lange termijnprijzen

Naar verwachting zal de markt stabiel blijven. Duitsland heeft de vergadering voor de uitfasering van steen- en bruinkoolproductie doorgeschoven naar januari. Dit zal dan effect hebben op de prijs. Hoe het verder zit met de Brexit is ook nog onduidelijk. Premier Johnson denkt dat het lukt om 31 december 2020 de EU te verlaten, maar daar wordt over getwijfeld. Dit levert onzekerheid op voor de emissierecht uit de UK.

Fijne feestdagen en goed 2020!!