De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Brrrr waterkoud

De meeste fluctuatie waren de afgelopen week te zien op de spotmarkt. Afgelopen week stegen de APX-uurprijzen regelmatig boven 100 €/MWh. De gemiddelde dagprijzen bewogen van maandag t/m donderdag tussen 60 en 75 €/MWh en werd veroorzaakt door het windstille en donkere weer met temperaturen die lager dan de verwachting lagen. Maandag liepen de onbalansprijzen in België op tot 2250 €/MWh, waardoor Nederlandse elektriciteit omhoog werd getrokken. Hierdoor nam de krapte in Nederland ook weer toe, met als gevolg dat Tennet tot twee keer toe noodvermogen moest afroepen. Vergeleken met de spotmarkt bij elektriciteit hield de daggasmarkt zich erg rustig. De prijs bewoog gedurende de week tussen 13,90 en 14,50 €ct/m3. De gasvraag is met de huidige lage temperaturen was vrij constant en door de afwezigheid van significante windproductie draaien de gascentrales op volle toeren. Het LNG-aanbod blijft achter bij de verwachtingen.

De lange termijncontracten voor gas en elektriciteit hebben zich weinig aangetrokken van de onrust op de korte termijncontracten. Er zijn weinig prijsdrijvers op dit moment waardoor de prijzen rond het huidige niveau blijven hangen. De olieprijs is vrijwel onveranderd gebleven. De vaccin-gerelateerde positiviteit houdt de olieprijs de afgelopen dagen rond 49 $/vat. Vandaag vindt de EU-top plaats waar onder anderen gesproken wordt over een nieuw emissierechtentarget richting 2030. De markt wacht duidelijk op signalen voordat er echt een duidelijke prijsrichting wordt gekozen.De voorste maandcontracten in de gasmarkt liepen in een tijdsbestek van 1,5 week bijna 2 €ct/m3 op. De langere termijn t/m 2022 deed het rustiger aan en tikte ca. 0,75 €ct/m3 omhoog in dezelfde tijdspanne. Vanaf woensdag lopen de prijzen weer iets terug. Voor 2023 en 2024 zien we weinig beweging, waaruit blijkt dat de markt nog geen duidelijke richting ziet voor die periode. Ook bij elektriciteit zaten de prijsstijgingen vooral op de relatief korte termijn. Het januari-contract stond op 20 november nog op 39 €/MWh, maar was afgelopen maandag opgelopen tot 48 €/MWh. Het contract voor kalenderjaar 2022 is sinds 20 november opgelopen van 40,60 €/MWh naar 43,75 €/MWh. Dit sentiment is voor de korte termijn vooral te verklaren door weinig opwek van duurzame bronnen en relatief lage temperaturen. Ook deden oplopende steenkoolprijzen een duit in het zakje. De vraag naar kolen neemt toe, de voorraden in West-Europa zijn op het laagste punt sinds mei 2018 en de Colombiaanse productie valt nog steeds tegen door een langlopende staking. Week op week zijn emissierechten ook duurder geworden, waarbij dinsdag zelfs bijna de 30 €/ton weer even werd aangetikt. Er zijn weinig fundamentele vraag- en aanbodsignalen voor deze stijging, handelaren kijken vooral naar algemeen economisch sentiment en daardoor bijvoorbeeld ook naar de positieve geluiden over coronavaccins.

Vooruitblik komende weken

Voor de korte termijn is de verwachting voor elektriciteit licht dalend. In de afgelopen week vielen de APX-prijzen hoger uit dan verwacht, met een gemiddelde uurprijs van 58 €/MWh in de afgelopen zeven dagen. De afwezigheid van zon en wind in combinatie met krapte in onze buurlanden en lage temperaturen stuwden de dagmarkt tot grote hoogten. Vanaf komend weekend trekt de wind aan naar windkracht vier en lopen de temperaturen op tot tien graden Celsius.

Voor de lange termijn handhaven we onze verwachtingen op stabiel. De nieuwe pijpleiding NordStream 2 van Rusland naar Duitsland (via de Oostzee) die ervoor moet zorgen dat Russisch gas eenvoudiger naar West-Europa vervoerd kan worden gaan nog niet in bedrijf. Voor de lange termijn bij elektriciteit kijken we vooral naar (de prijs van) emissierechten. Eerder noemden we de EU-top al, waar meer duidelijk moet worden over het emissierechtentarget in 2030. Verschillende handelaren hebben aangegeven dat dit al ingeprijsd is in de huidige marktprijs. Er is dus ruimte omlaag op de emissierechten- en elektraprijzen als er geen akkoord wordt bereikt en ruimte omhoog als er toch overeenstemming komt voor een beperking van de uitstoot tot 60%.