De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Germany

Terugblik op de afgelopen week

De markten zijn weer wat opgelopen. De emissierechten zijn 5% duurder geworden, maar er zijn geen fundamentele signalen uit de markt die deze stijging kunnen verklaren. De korte termijn kolenprijs is iets opgelopen door de grotere vraag. Korte termijn gascontracten zijn gestegen vanwege lage temperaturen. De eerste reactie was een prijsstijging, toen de kou minder heftig bleek, daalden de prijzen weer.

Ook de wind heeft een belangrijke rol gespeeld. Woensdag en donderdag was er veel wind en dat drukte de gas en elektra-prijzen omlaag. Er is minder behoefde aan vermogen van onze gascentrales en dat merken we op de APX. Wegens onderhoud aan de NorNed en Cobra kabel was er geen transport van Noorwegen en Denemarken naar Nederland beschikbaar. Daarnaast zijn afgelopen week enkele RWE-centrales uitgevallen. Dit zorgde ervoor dat er aanspraak gedaan moest worden op de grenscapaciteit van Belgiƫ en Duitsland. Ook werd er zaterdag noodvermogen afgeroepen.

Ook de olieprijzen zijn gaan stijgen, dit komt door de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast houden Irak en Nigeria zich beter aan het productieplafond en daardoor is er minder aanbod. Tot slot is er 5 december een OPEC+-vergadering en de verwachting is dat er wordt besloten om de beperkingen te consolideren, waarmee een stevige bodem onder de olieprijs geboden wordt. De goede voorraad van de VS hadden weinig effect op de oplopende prijs.

De lange termijnprijzen komen niet veel boven het bodem-niveau.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de korte termijn gasmarkt verwachten wij stabiele prijzen. De langere tempraturen zorgen voor een prijsstijging, maar de gasvoorraden zijn goed gevuld en kunnen dit opvangen. De Gate-terminal krijgt zondag weer een LNG-levering en er worden er in December nog meer verwacht. Dinsdag stond de prijs ineens wat hoger, shippers begonnen daarom gas aan te bieden op de markt.

Lange termijnprijzen

Ook de lange termijn gasprijs zal naar verwachting stabiel blijven. Naar verwachting zal het echte koude weer pas in februari komen, maar de weerbureaus geven daar pas over een paar weken meer duidelijkheid over. Dinsdag werd bekend dat de output van het Groningenveld in oktober het laagst is in de afgelopen twaalf jaar. Dit komt door de uit-bedrijfsname van het veld in 2022.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij ook stabiele prijzen. Er zal voldoende duurzame productie zijn en er zal weinig gebeuren wat de prijzen kunnen opdrijven.

Lange termijnprijzen

Trump heeft twee wetten ondertekend waarin hij steun geeft aan de pro-democratie-beweging in Hongkong. China en Hongkong hebben hier teleurgesteld op gereageerd. Het handelsakkoord wat Trump moet tekenen wordt gezien als een belangrijke drijfveer voor de wereldeconomie. Dit zal zorgen voor meer vraag naar olie en daarmee een hogere olieprijs.

Ook het klimaatbeleid in Duitsland spelt een rol. Wat gaat er met de emissierechten gebeuren als de kolencentrales dicht gaan? Als ze terug de markt opgaan dan heeft dit een prijsdrukkend effect. Als ze worden weggestreept dan zullen de prijzen gaan stijgen. In 2020 komt hier meer duidelijkheid over.