De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Terugblik op de afgelopen week

Vaccin nieuws geeft kortstondige prijs-oppepper

De afgelopen week bewogen alle prijzen voor zowel gas- als elektriciteit vrijwel zijwaarts of licht dalend. Afgelopen maandag was een uitzondering, nadat er wederom hoopgevende berichten kwamen rondom de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Op dit nieuws stegen de gasprijzen in de eerste handelsuren met circa 0,5 ect/m3 en voor elektriciteit met bijna 1 euro/MWh. De opleving was echter van korte duur. In de loop van de middag zette de daling alweer in en dinsdagmiddag was de stijging bij gas grotendeels tenietgedaan. Elektriciteitsprijzen zijn door de stabiele prijs voor de emissierechten wel blijven hangen. De prijzen voor de korte termijn zijn beweeglijk, maar zitten vanaf maandagmiddag in een dalende beweging.

Inmiddels zijn daggas, 1e kwartaal 2021 en ook jaarblok 2021 onder de 13,5 ect/m3 gezakt. Grotendeels vanwege de verminderde gasvraag, het aanhoudende milde weer en de opgevoerde invoeding van LNG-gas vanuit de Gate terminal. In de afgelopen dagen zijn er namelijk twee LNG-schepen aangeland. Gate voedt volop in op het net omdat komende week nog een aanlanding verwacht wordt bij de terminal. Het overaanbod op het Nederlandse gasnet gaf exploitanten de mogelijkheid om gasvoorraden aan te vullen. De vulgraad van de Nederlandse gasvoorraden is overigens nog zo’n 2% lager dan een jaar geleden.

Vanaf afgelopen zaterdag is er meer wind. Ondanks dat er enkele dagen nauwelijks zon was, had dat tot gevolg dat de APX uurprijzen nauwelijks nog boven de 50 euro/MWh zijn uitgekomen. In de nachtelijke uren doken de spotprijzen geregeld omlaag. Zo nu en dan waren deze zelfs licht negatief. Tennet heeft in de afgelopen week weinig moeite gehad om het elektriciteitsnet in balans te houden. De onbalansprijzen waren relatief vlak en bewogen grotendeels tussen de 0 en 50 euro/MWh. Slechts een beperkt aantal keren waren er korte pieken die boven de 100 euro/MWh uitkwamen.

Op de korte opleving van afgelopen maandag na, hebben de lange termijnprijzen van gas en elektriciteit wederom weinig gedaan. Al enkele maanden is er sprake van een zijwaartse beweging met kleine uitslagen. Binnen de dag zijn er regelmatig wel prijsschommelingen van zo’n 0,3 euro/MWh.

Vooruitblik komende weken

De verwachting voor de korte termijn handhaven we op stabiel. De temperatuur verwachting voor de komende weken is zoals je zou verwachten voor het seizoen. Het aanbod aan gas is voldoende, mede door de genoemde LNG leveringen aan de Gate terminal.

Het huidige niveau van elektriciteitsopwekking uit wind blijft in ieder geval tot en met het weekend van kracht. Begin volgende week kunnen APX spotprijzen wel hoger uitvallen, aangezien er dan iets kouder weer wordt verwacht en tevens minder wind. De lage nachtelijke uurprijzen van de afgelopen dagen lijken hierom niet waarschijnlijk. De markt verwacht voor het aanstaande weekend een gemiddelde spotprijs van 35 euro/MWh en voor volgende week een prijs van 40 euro/MWh.

Op de markt is het op het moment relatief rustig.