De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

zen

Aan het begin van de week was er een kleine daling van de APX-prijzen, in de loop van de week herstelde dit echter weer. Hierdoor is er weinig veranderd op de markt.

Op de daggasmarkt is wel het een en ander gebeurd. In een week tijd liep de prijs namelijk wel op met een halve cent per kuub. De oorzaak hiervan was onder andere de plotselinge uitval van twee Noorse gasvelden. Hiernaast zorgen de aanhoudende lage temperaturen ook voor een toenemende vraag naar gas. De gasconsumptie in Nederland is nu 160 miljoen m3 per dag. De Gate-terminal voedt 36 miljoen m3 LNG per dag aan het gasnet. Van de gasvoorraden wordt nu ook gebruik gemaakt, maar die zitten nog voor 90% vol.

De kou bleef wat langer dan voorspeld en dat zorgde voor een hogere APX-prijs. Dinsdag rond 9 uur viel de Eemshaven B steenkoolcentrale in storing, dit zorgde voor een tekort waardoor er noodvermogen afgeroepen moest worden. Verder is er weinig gebeurd op de APX-markt.

De prijzen van steenkool en olie hebben geen beweging door het gebrek aan nieuws die ze een richting op duwt. De steenkoolprijs is wel iets opgelopen tot net boven het bodemniveau, dit kwam door een explosie in een Chinese mijn en verstoringen in de Australische aanvoer door bosbranden. De olieprijs had ook een lichte stijging door de onverwachtse lage Amerikaanse olievoorraden. De emissierechten daalde vorige week doordat het leek dat de steenkoolcentrales op korte termijn moeten sluiten. De onzekerheid zorgde voor een prijsdaling, want wat gaat er dan met de rechten gebeuren?

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij een prijsdaling. De temperaturen worden wat hoger en er wordt meer wind en neerslag verwacht. Ook komen er deze week nog twee nieuwe LNG-schepen aan in de Gate-terminal. De daalruimte is wel beperkt, maar het geeft wel druk op de prijs.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Er is weinig richtinggevend nieuws en daarom verwachten wij dat het rustig zal blijven op de markt. Er zijn kleine vorderingen in de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over het aflopende contract voor gastransport naar Centraal en Oost-Europa. Het Russische Gazprom wil het huidige contract met een jaar verlengen. 5 en 6 december is er een OPEC-vergadering gepland en hier wacht de markt op. Hier gaat besproken worden wat de olieproductie in 2020 gaat doen.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij een prijsdaling. Er wordt meer wind verwacht en daarmee meer opwek uit renewables. Hierdoor zal de piekprijs weer naar een normaal niveau terug zakken.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Naar verwachting zal het rustig blijven op de markt.