De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

LNG EU
LNG EU

Terugblik op de afgelopen week

Gas 12 okt19 oktElektriciteit12 okt19 okt
TTF Daggas100.164.3Base Nov 22340.0
273.0
TTF Nov 22156.5112.0Peak call 23475.0
425.0
TTF call 23164.1137.0Base call 23397.0353.0

Afgelopen week; Gasverbruik veel lager dan in afgelopen jaren

Het aanhoudende warme weer en een enorme besparingsdrift in Europa zorgt ervoor dat de gasvraag met ongeveer 25% achterblijft in vergelijking met voorgaande jaren. Bovendien gaat de aanvoer van LNG naar met name West-Europa onverminderd door. Terwijl de vulgraad van de Europese gasvoorraden de 90% inmiddels is gepasseerd. Op korte termijn is er teveel gas om aan de vraag te voldoen en is er niet de mogelijkhei om het op te slaan en later te verkopen, omdat de voorraden vol zitten.

Deze combinatie van factoren is de afgelopen week duidelijk terug te zien in de prijsontwikkeling voor levering van daggas. Waar de Nederlandse DayAhead gasprijs eind vorige week nog ongeveer 100 €ct/m3 was, kelderde deze voor het weekend richting de 60 €ct/m3.

Na het weekend is de Nederlandse daggasprijs rond dit niveau blijven hangen. In België en het Verenigd Koninkrijk is de dagvooruit gasprijs na het weekend nog verder onder druk komen te staan en daalde zelfs tot onder de 10 €ct/m3 voor levering op woensdag.

Zolang de beperkte gasvraag blijft aanhouden lijkt de LNG-aanvoer de markt op korte termijn zelfs te gaan overspoelen. Er zijn berichten dat bij Spanje momenteel een dertigtal LNG-schepen voor de kust wachten tot ze kunnen aanmeren. Het is niet duidelijk hoelang dit kan gaan duren. Want de beperkte gasvraag houdt de voorraden daar vooralsnog nokvol. De Spaanse netbeheerder Enegas waarschuwt voor een bottleneck. De verwachting is dat de komende twee weken maar beperkt gas kan worden ingevoed op het netwerk.

Ook in de komende week blijven de LNG-schepen naar West-Europa koersen. Deze maand worden er namelijk nog tien schepen verwacht in het Verenigd Koninkrijk, vier schepen hebben België als bestemming en zes schepen koersen af op de Nederlandse terminals in Rotterdam en de Eemshaven. De Aziatische LNG gasprijzen liggen nog steeds fors lager dan de TTF-winterprijzen.
Er op dit moment weinig verandering in de weersverwachting. De gemiddelde temperatuur wordt ook voor de komende weken enkele graden boven het langjarig gemiddelde ingeschat.

De huidige situatie van beperkte gasvraag in combinatie met nagenoeg gevulde gasvoorraden betekent dat de huidige neerwaartse prijsdruk voor de korte termijn kan aanhouden.

De Europese Commissie werkt momenteel diverse maatregelen uit die met name een weer oplopende gasprijs moeten gaan beteugelen. Zo zouden landen een deel (in ieder geval 15%) van het gas voor de gasvoorraden gezamenlijk moeten gaan kopen. Dit om te voorkomen dat landen tegen elkaar op gaan bieden en tegelijkertijd samen een sterkere onderhandelingspositie te hebben.

Verder wordt nagedacht over diverse maatregelen om de prijspieken, speculatie en de hoge volatiliteit die we de afgelopen maanden hebben gezien te beperken. Er wordt gedacht aan een dynamisch prijsplafond, met name op TTF (de grootste Europese gas handelsmarkt). Het is nog niet duidelijk bij welke prijs er zal worden ingegrepen en hoe dit er precies uit gaat zien. Daarnaast wordt er gekeken om een richtprijs voor LNG in te voeren. Dit zou eind maart 2023 bekend moeten zijn.
Op 20 en 21 oktober discussiëren de Europese lidstaten over de verschillende voorstellen in Brussel.

Tegelijkertijd zijn er gesprekken gaande tussen Rusland en Turkije. President Poetin heeft vorige week aangegeven dat het gas dat normaliter via de NordStream leidingen naar Europa zou gaan via Turkije omgeleid zouden kunnen worden. Turkije is lid van de NAVO en heeft de invasie in Oekraïne veroordeeld, maar heeft geen sancties tegen Rusland opgelegd. Turkije probeert een bemiddelende rol te vervullen tussen Rusland en het Westen.

Woensdag heeft de Turkse president Erdogan gezegd dat zijn land een gasrotonde voor Russisch gas moet gaan worden. De vraag is of Europa hierin mee wil gaan.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.