De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

marktupdate

Terugblik op de afgelopen week

De prijs van daggas is na het warme weer van vorige week wat gaan stijgen. De gascontracten voor de maand november waren 50 cent hoger dan de week hiervoor. De oorzaak hiervan is de aanval op de Iraanse olietanker bij Djedda, een havenplaats in Saudi-Arabië. In het Midden-Oosten is er nu een wankel evenwicht en daarom reageren de olie- en gasprijs fel op deze aanval. TTF-handelaren denken dat de november prijs wel meer naar de gasprijs zal gaan bewegen.

Begin deze week werd bekend dat de NorNed-kabel de rest van oktober een maximale capaciteit heeft van 420 MW in plaats van 700 MW. De APX-prijs is gestegen, maar vooral door het gebrek aan zon en de afgenomen wind. Dit zorgde ervoor dat Tennet drie keer kort noodvermogen heeft afgeroepen.

De warme temperaturen zorgen ervoor dat de gasvoorraden goed gevuld blijven en er weinig behoefde is aan LNG. Er liggen wel LNG-schepen in de Gate-terminal en er worden er nog meer verwacht. De kans bestaat dat deze doorvaren naar Azië als de vraag naar LNG daar toeneemt en de prijs daar interessanter is dan hier. Het flinke aanbod van LNG zorgt daarnaast ervoor dat steenkool uit de markt wordt gedrukt. De pessimistische economische vooruitzichten dragen daaraan bij.

Door de positieve Brexit onderhandelingen hebben de emissierechten hun stijgende lijn weer opgepakt. Als de deal in Londen niet wordt aangenomen dan zal het Verenigde Koninkrijk per 31 oktober de Europese Unie verlaten zonder deal. Dit betekent dat de emissierechten overbodig worden en op de markt terechtkomen. Als dit gebeurt zal de prijs flink zakken. Op dit moment is de prijs van elektra echter gestegen door de gestegen steenkoolprijs en de emissierechten.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij stabiele prijzen. Als de LNG-schepen besluiten om naar Azië te gaan in plaats van Europa heeft dit waarschijnlijk een prijsopdrijvend effect voor de korte termijncontracten. Er is geen reden te zien waarom de gasvoorraden zouden afnemen, het koude weer lijkt nog even op zich te laten wachten.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijnmarkt verwachten wij stabiele prijzen. De olieprijzen hebben een impuls gekregen door de melding van OPEC-secretaris-generaal Mohammad Barkindo dat de OPEC vasthoudt aan de koers om de olieprijzen stabiel te houden. Op het moment dat de prijs zou gaan dalen wordt er gesneden in de productie.

Hiernaast lijken de handelsonderhandelingen tussen China en de VS de goede kant op te gaan. Trump heeft laten doorschemeren dat er een fundament voor een naderend akkoord is. Toch kan het nog alle kanten op gaan, met deze twee mannen weet je het immers nooit.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX-markt verwachten wij stabiele prijzen. De kolencentrales Maasvlakte 3 en Eemshaven zijn uit onderhoud gekomen, maar dit zal vooral effect hebben op export richting Duitsland op het moment dat er meer wind staat.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen stabiel blijven. Er is veel onduidelijk op de markt, zoals de Brexit, de situatie in het Midden-Oosten en de onderhandelingen tussen de VS en China. Toch verwachten wij geen grote prijsschommelingen.