De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

Gas 10 Okt17 OktElektriciteit10 Okt 17 Okt
TTF Daggas40.2038.97Base Nov 2491.0390.63
TTF Nov 2440.2939.65Peak call 2594.0090.94
TTF call 2539.6238.93Base call 2587.1385.61

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat de prijzen voor zowel gas als elektriciteit de afgelopen week licht zijn gedaald. De relatief koude start van oktober is afgezwakt, en voor deze week wordt een gemiddelde temperatuur van circa 15 graden verwacht. Deze temperatuur kan mogelijk de vraag naar gas voor verwarming verminderen. Afgelopen maanden bereikte de Nederlandse gasvraag echter nog een niveau van 97 miljoen m3, het hoogste niveau sinds april dit jaar.

De gasvoorraden in Europa zijn momenteel voor 95% gevuld. In Nederland bedraagt de vulgraad ruim 91,5%, terwijl Duitsland een vulgraad van 97% heeft bereikt.

De sterke groei van de gasvraag in Azië houdt de wereldwijde markt krap en zorgt voor een lichte prijsstijging, ondanks de relatief lage vraag naar gas in Europa tijdens het derde kwartaal van dit jaar. De verminderde vraag naar gas in Europa werd gecompenseerd door een afname van de gasproductie en een verminderde pijpleidinginvoer, voornamelijk als gevolg van de groot geplande onderhoudswerkzaamheden in Noorwegen. Ondanks de gezonde aanvulling van de Europese gasvoorraden en de lage LNG-uitvoer, blijven de prijzen stijgen door een krappe markt en aanhoudendste geopolitieke spanningen. De lagere gasvraag uit Europa heeft nog geen invloed op de prijzen.

Deze week hebben drie onverwachte uitvallen in Noorwegen plaatsgevonden, die gezamenlijk zorgen voor een vermindering van de export van circa 22 miljoen m3 per dag. Naar verwachting zijn de uitvallen op 17, 18 en 21 oktober verholpen. Deze uitvallen kunnen druk uitoefenen op de toch al krappe gasmarkt.

Het prijsverschil tussen LNG in Azië en de TTF is verder verkleind, wat heeft geleid tot omleiding van LNG-ladingen van Azië naar Europa. Deze trend wordt aangedreven door concurrerendere prijzen in Europa. Volgens ICIS blijft de vraag in Europa echter beperkt, wat betekent dat de importniveaus mogelijk laag blijven, zelfs bij stijgende prijzen.

In de afgelopen week hebben wederom prijsbewegingen plaatsgevonden in het december 2024 contract voor CO2-emissierechten. Aanvankelijk daalde de prijs tot een dieptepunt van 60 €/ton, waarna deze snel weer steeg naar ongeveer 63 €/ton. Deze fluctuaties, in combinatie met de stijgende gasprijzen, hebben geleid tot een algemene stijging van de elektriciteitsprijzen over alle termijnen.

De EPEX uurprijzen vertoonden de afgelopen week dagelijks het bekende patroon van ochtend- en avondpieken. Een uitschieter was afgelopen maandag, waarbij de piek om 20:00 uur een waarde van ruim 260 €/MWh bereikte. Op zondag zagen we opnieuw meerdere negatieve EPEX-uurprijzen, wat het totaal aantal negatieve prijzen dit jaar op 439 brengt.

De temperatuur in Nederland zal naar verwachting de komende twee weken iets hoger ligger dan het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Voor de komende week is de voorspelde windenergieproductie bijgesteld tot 4,3 GW, wat in lijn is met de seizoennorm.

Kijkend naar komende winter, kan La Niña mogelijk zorgen voor koudere weersomstandigheden dan de afgelopen vrij milde winters. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogde gasvraag voor verwarming.

Er zijn zorgen over de bevoorrading van gas in kalenderjaar 2025, voornamelijk door het afgelopen van het Oekraïense doorvoercontract met Rusland en de huidige geopolitieke spanningen. Deze factoren kunnen de gas- en elektriciteitsmarkt nog enige tijd onrustig houden.

Experts verwachten dat de TTF-markt voor de rest van het gasjaar 2024 een nauwere bandbreedte hebben dan het vorige gasjaar, hoewel de gemiddelde TTF-prijs voor dit jaar hoger wordt verwacht dan afgelopen jaar.

Komende week worden er twee LNG-schepen verwacht bij de Eemshaven LNG-terminal.