De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

brexit

Terugblik op de afgelopen week

De rust is teruggekeerd. Vooral op de TTF-daggas markt was dit te merken, de prijzen zijn terug op het niveau van begin september. Aan het begin van de week is de gasprijs wat opgelopen door verminderde aanvoer vanuit Noorwegen als gevolg van onderhoudt bij de Troll en Nyhamna gasvelden.

Op de APX markt is weinig gebeurd. Er was een terugkerend patroon te zien, de prijzen waren stabiel.

Op de lange termijnmarkt is de rust ook teruggekeerd en de prijs beweegt zich in een beperkte bandbreedte. Dinsdag keerde de Brexit onrust toe, het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Premier Johnson het parlement niet tot half oktober mag schorsen, omdat dat in strijd is met de wet. Dit zorgde ervoor dat gas- en elektraprijzen, maar ook steenkool en emissierechten stegen. Woensdag daalde de prijzen weer terug.

Vooruitblik op gas

Wat denken wij dat er komende week op de gasmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de spotmarkt verwachten wij dalende prijzen. Het Noorse onderhoud wordt gecompenseerde met maar liefst 8 schepen met LNG. Twee naar de Gate terminal, twee naar België en vier naar het Verenigd Koninkrijk.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen dalen. 1 oktober start het nieuwe gasjaar, dit kan zorgen voor flinke prijsbewegingen volgende week. Eind dit jaar loopt het 10-jarige gascontact tussen Oekraïne, Rusland en de EU af voor de gastransport via Oekraïne naar Centraal en Oost-Europa. Hier spelen vele belangen in mee. Oekraïne heeft een financieel belang, ze krijgen een vergoeding van drie miljard dollar per jaar voor transport en onderhoud. Rusland wil dat het gas via de Nord Stream gaat lopen, de EU is het hier niet mee eens en heeft er een stokje voor gestoken door de toevoer via OPAL te halveren. Rusland wil ook voldoende flexibiliteit houden via de gasleidingsroutes. Europa heeft het Russische gas hard nodig ondanks de vele LNG toevoer.

Vooruitblik op elektriciteit

Wat denken wij dat er de komende week op de elektriciteitsmarkt gaat gebeuren?

Spotmarkt

Op de APX markt verwachten wij een prijsdaling wegens de licht wisselvallige weerberichten met aantrekkende wind.

Lange termijnprijzen

Op de lange termijn verwachten wij ook dat de prijzen zullen dalen. Verder verwachten wij dat het rustig zal blijven op de markt.