De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

EPEX en TTF week 38

Terugblik op de afgelopen week

De stress bleef aanwezig op de korte termijn gasmarkten. Er was tot donderdag weinig wind, waardoor het gasverbruik voor elektriciteitsproductie in Nederland hoog was. Het Noorse onderhoud bleef ook tot donderdag op zijn piek. Vanaf gisteren (donderdag) stegen de exporten weer maar de markt had daar geen last van want door de sterke wind viel de gasvraag sterk terug en daalden de kortetermijnprijzen.

Terugblik lange termijn

De meest opvallende ontwikkeling in de lange termijnprijzen is dat de gasprijzen voor de komende jaren nu echt aan het stijgen zijn. Waar tot voor een paar weken gelden de stress in de korte termijnprijzen de prijs voor 2023 en verder nauwelijks leek te raken, zien we nu dat de prijzen voor de verre tijdvakken vrijwel iedere dag stijgen, los van wat de korte termijnprijzen doen. Het lijkt er op dat een inhaalslag begonnen is.

De olieprijs loopt de laatste dagen op naar 77 $/vat (nov’21) nadat de VS lagere voorraden rapporteerde. Dit gaf ook opwaartse druk richting lange termijn gasprijzen.

Visie komende weken

Gas en elektra korte termijn

Voor de komende week verwachten we blijvende volatiliteit voor zowel de korte als de lange termijn. Als we ons concentreren op wat we wél weten dan zien we in de komende week weinig verandering in het weerbeeld. De temperaturen kabbelen langzaam iets omlaag en de zon- en windproductie blijft beperkt. Bij de LNG-terminal in Rotterdam worden potentieel nog vijf LNG-schepen verwacht voor het einde van de maand, wat lucht kan geven aan de korte termijnprijzen

Voor de komende week verwachten we opnieuw sterk beweeglijke gasprijzen voor de korte termijn; en als gevolg daarvan ook beweeglijke elektriciteitsprijzen voor de frontmaanden. De vraag blijft groot ten opzichte van het aanbod en ieder nieuwsbericht heeft een sterk effect. Er zijn weinig verkopers in de markt en geschrokken afnemers zijn behoorlijk aan het kopen. Er moet nog veel volume gekocht worden voor 2022. Anderzijds zijn de signalen uit de industrie maar ook uit de glastuinbouw dat bedrijven hun productie komende winter terugschroeven gegeven de extreem hoge prijzen. Komende dagen wordt een toename van de Noorse exporten verwacht, maar die is hard nodig voor de vulling van de voorraden. Op 1 oktober begint het nieuwe gasjaar, dat zorgt ieder jaar voor beweeglijke prijzen omdat dan de nieuwe posities van partijen duidelijk moeten worden. 

Voor de komende week wordt vrij veel wind voorspeld, baseload voor komend weekend handelt op 135 €/MWh en voor komende week op 141 €/MWh. Dat is 15-20 €/MWh lager dan afgelopen week, ofwel het effect in de markt is minder dan je zou verwachten.

Gas en elektra lange termijn

De prijsrichting voor de lange termijn is meest waarschijnlijk omhoog komende week. De grondstofprijzen (steenkool, olie) stijgen. De lange termijn gasprijzen lijken bezig met een inhaalslag. De alarmbellen die nu af gaan als gevolg van de hoge energieprijzen kunnen een eerste indicatie zijn van een naderende economische crisis, maar het is niet te verwachten dat dit komende week al prijseffect zal hebben. Grote onzekerheid blijft de berichtgeving over ingebruikname van Nord Stream 2.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.