De energiemarkt verandert continu, daarom praten wij je bij en blikken wij alvast vooruit op volgende week.

https://vanhelder.nl/zakelijke-energie/actuele-beursprijzen

Terugblik op de afgelopen week

We zijn al een tijdje werkzaam in de energiemarkt maar dergelijke grote prijsverschillen in één week hebben we nog nooit meegemaakt. De prijsverschillen waren 10 €/MWh bij elektriciteit en 5 €ct/m3 bij gas

Nu de prijsontwikkelingen steeds meer losgekoppeld raken van vraag en aanbod is het verstandig om geen paniekaankopen te doen voor de korte termijn. Gelukkig staan de lange termijn prijzen nog op een acceptabel niveau.

Uitval van interconnector in Frankrijk

Bij de EPEX-prijzen zagen we een constant hoog prijsniveau, waarbij de uurprijzen alleen zondagmiddag even onder 100 €/MWh doken (zie afbeelding). Op de vroege ochtend en avond piekten de prijzen tot 200 €/MWh. Het daggemiddelde kwam tussen 125 en 170 €/MWh uit. Ook de omliggende landen hadden te kampen met hoge prijzen. In Groot-Brittannië liep het in de avonduren zelfs op tot ruim boven 1000 £/MWh.

Visie komende weken

Gas en elektra korte termijn

Voor de komende week verwachten we blijvende volatiliteit voor zowel de korte als de lange termijn. Als we ons concentreren op wat we wél weten dan zien we in de komende week weinig verandering in het weerbeeld. De temperaturen kabbelen langzaam iets omlaag en de zon- en windproductie blijft beperkt. Bij de LNG-terminal in Rotterdam worden potentieel nog vijf LNG-schepen verwacht voor het einde van de maand, wat lucht kan geven aan de kortetermijnprijzen

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijn verwachten we dat de ontwikkelingen van de afgelopen week doorzetten. Dat betekent voor gas dat de lange termijn in het kielzog blijft van de korte termijn. Zoals gezegd stabiliseert de emissierechtenprijs rond 60 €/ton en daarmee komen ook de jaarcontracten voor elektriciteit in rustiger vaarwater terecht, met name voor 2023 en verder.

Op de hoogte blijven


Wilt u op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen? Meld u nu aan.